Rekordan uvoz dijamanata i drugih draguljarskih predmeta u BiH

nakit555
Ilustracija

Bosna i Hercegovina je jedna od najmanje razvijenih zemalja u Evropi, sa velikom stopom nezaposlenosti, ali ipak, u pojedinim oblastima neočekivano bilježi rekorde, kao npr. u uvozu luksuznih stvari.

Prema podacima koji su za Fokus.ba dostavljeni iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u BiH je u prošloj godini zabilježen rekordan uvoz dijamanata, drugih draguljarskih predmeta te plemenitih metala.

Ukupna vrijednost predmeta zlatarstva, draguljarskih predmeta i njihovih dijelova od plemenitih metala uvezenih u prošloj godini iznosila je skoro 7 miliona KM, a riječ je o značajnom rastu u odnosu na 2015. godinu, kada je taj uvoz iznosio oko 6,3 miliona KM. Država je tokom prošle godine od ovog uvoza zaradila 1,4 miliona KM.

Osim skupocjenih draguljarskih predmeta, pojedini građani BiH su basnoslovan novac izdvojili i za kupovinu automobila.

“Kada je riječ o najskupljim putničkim motornim vozilima uvezenim u BiH, 2014. godine to je bio Mercedes Benz vrijednosti 228.636 KM, a 2015. godine Bentley 3W Continental koji je koštao 310.796 KM. Tokom 2016. godine najskuplje vozilo uvezeno u BiH bio je Mercedes tip Gle 63 koji je koštao 235.188 KM”, rekao je za Fokus.ba Ratko Kovačević, portparol UIO.

Samo na uvozu ova tri vozila država je na osnovu dažbina zaradila više od 372.000 KM.