Utvrdio Ured za reviziju

Rekorder među uhljebima: Bio je u 49 radnih tijela za godinu dana, dobio 27.505 KM naknada

Sarajevo: Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH
23.07.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sjednica Predstavnickog doma Parlamentarne skupstine Bosne i Hercegovine. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Iako je Uredbom jasno definisano da jedna osoba može biti imenovana za predsjedavajućeg ili člana u najviše dva stalna radna tijela, jedan od zaposlenika ministarstava u 2018. godini bio je angažovan u čak 49 radnih tijela

Ured za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine već godinama ukazuje na problem isplata naknada za zaposlenike federalnih ministarstava. Naime, isplate nisu u skladu sa Uredbom Vlade FBiH koja određuje da se naknade isplaćuju samo za rad koji je izvan radnog vremena.

Također, revizori su utvrdili da su dodatne naknade isplaćene iako se radi o redovnim aktivnostima zaposlenika za koji uredno primaju plate.

Nadalje, ministarstva ne postupaju u skladu sa Uredbom čak ni kod imenovanja komisija. Iako je Uredbom jasno definisano da jedna osoba može biti imenovana za predsjedavajućeg ili člana u najviše dva stalna radna tijela, jedan od zaposlenika ministarstava u 2018. godini bio je angažovan u čak 49 radnih tijela, te je primio dodatne naknade u vrijednosti od 27.505 KM na godišnjem nivou. Također, kršenje Uredbe nastavljeno je u 2019. godini gdje su pojedini zaposlenici bili angažovani u 11 radnih tijela, te je za njihov rad u komisijama pored redovnih plata pojedinačno isplaćeno 30.049 KM.

U izvještaju Ureda za reviziju institucija FBiH već godinama se ponavljaju preporuke za ministarstva kako bi isplate naknada za rad u komisijama i radnim tijelima bile u skladu sa Uredbom, međutim ministarstva nastavljaju višegodišnje ponavljanje utvrđenih nepravilnosti.

Tim povodom, Centri civilnih inicijativa (CCI) pozivaju federalna ministarstva da isprave nepravilnosti sukladno revizorskim izvještajima i da za angažovanje i rad u komisijama dosljedno primjenjuju Uredbu o načinu osnivanja i utvrđivanju visine naknade za rad radnih tijela osnovanih od strane Vlade FBiH i rukovoditelja federalnih organa državne službe.

U svrhu transparentnijeg trošenja budžetskih sredstava, ministarstva moraju preispitati opravdanost isplata naknada zaposlenicima po osnovu rada u komisijama za poslove iz nadležnosti ministarstva, jasno utvrditi proceduru učešća u komisijama za vrijeme radnog vremena i angažovanje zaposlenika organizovati propisno Uredbi Vlade FBiH.