Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rekordna naplata javnih prihoda u RS-u

javni prihodi

Poreska uprava Republike Srpske (RS) je u proteklih devet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS-a prikupila ukupno milijardu i 746 miliona KM, što je za 144 miliona KM ili devet posto više nego u istom periodu lani.

Zabilježen je snažan rast prihoda u svim segmentima, pri čemu su prihodi po osnovu doprinosa premašili milijardu KM.

-Prikupljen je rekordan iznos javnih prihoda, odnosno zabilježena je najveća naplata za prvih devet mjeseci u nekoj godini, računajući od osnivanja Poreske uprave RS-a – navodi se u saopćenju iz te institucije.

Kada su u pitanju direktni porezi, u periodu januar-septembar ove godine, naplaćeni su u iznosu 355,3 miliona KM, što je za 26,2 miliona KM ili osam procenata više u odnosu na uporedni period.

Najveći rast je zabilježen kod prihoda po osnovu poreza na dohodak, koji je naplaćen u iznosu od 172,9 miliona KM ili devet procenata više, dok je po osnovu poreza na dobit naplaćeno gotovo 153 miliona KM, što je pet posto više.

Najveći procentualni rast naplate zabilježen je kod poreza na nepokretnosti, kojeg je u ovom periodu prikupljeno 18,6 miliona KM ili 34 posto više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Također, rast naplate zabilježen je i kod poreza na upotrebu, držanje i nošenje dobara, i to za pet procenata.

Za Fond PIO naplaćeno je 587,4 miliona KM, tj. 30,8 miliona maraka više, dok je za Fond zdravstvenog osiguranja naplaćeno 425,4 miliona maraka ili 16 posto više u odnosu na isti period prošle godine.

Solidan rast je zabilježen i kod naplate prihoda po osnovu doprinosa za Fond dječije zaštite i Zavod za zapošljavanje od po šest procenata, te za Fond za zapošljavanje lica sa invaliditetom od 14 posto.