Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Religijska pripadnost 120.000 građana BiH neće biti preinačena u “nepoznato”

BiH

popis stanovnistva

Portparol Federalnog zavoda za statistiku Majda Mušić izjavila je danas u Sarajevu da ta institucija nije podržala prijedlog iznesen na jučerašnjoj sjednici Centralnog popisnog biroa jer smatraju da je u suprotnosti s odredbama Zakona o popisu stanovništva domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013., evropskim preporukama i preporukama IMO tima.

Pojasnila je da je jučer predloženo da bude prihvaćen program obrade podataka koji je predložio IMO tim, odnosno da 121.280 popisnica oko kojih trenutno ne postoji saglasnost dobije status rezidenta, s tim da u tim popisnicama podaci o etničkoj pripadnosti, jeziku i vjeri dobiju status “nepoznato”.

Mušić je navela da su to predložili određeni članovi Centralnog popisnog biroa, ali nije mogla reći ko.

Precizirala je da će naredna sjednica Centralnog popisnog biroa biti održana 14. aprila, kako je i planirano, te da će predstavnici Federalnog zavoda za statistiku učestvovati na njoj.

Upitana o medijskim navodima da je rad Centralnog popisnog biroa postao predmet za Tužilaštvo BiH, Mušić nije željela davati komentar.

Istakla je da je Federalni zavod za statistiku u cjelosti podržao ponuđena rješenja i preopruke IMO tima. Članovi CPB-a Federalnog zavoda za statistiku su ostali pri dosadašnjem stavu da Agencija za statistiku BiH shodno članu 20. stav 1. tačka c. Zakona o popisu stanovništva domaćinstava i stanova u Bosni i Hercegovini 2013. treba da utvrdi Jedinstveni program za obradu popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Bosni Hercegovini 2013. godine u skladu s preporukama IMO tima.