Renić: Kad god se Čović zauzimao za Hrvate, njih je u Zenici bilo sve manje

kolinda grabar kitarovic dragan covic (2)

„Nisam zadovoljan položajem Hrvata ovdje u Zenici, ali isto tako ni drugi narodi ne mogu biti zadovoljni u mjestima gdje su oni manjina“, rekao je Dragan Čović prilikom svoje prošlosedmične posjete Zenici.

Tim povodom reagovala je Sanja Renić, članica Predsjedništva Naše stranke iz Zenice. Ona se načelno slaže s tim da bilo kome, ko se osjeća kao manjina bilo gdje nije dobro i da treba raditi da svima bude bolje, ali, prema njenim riječima: „Takve izjave, kad ih izgovara Čović, najblaže rečeno su licemjerne. Hrvati, koji bi u Zenici trebali biti svoji na svom, nikakva manjina, tako se osjećaju upravo zahvaljujući etnoteritorijalnim politikama čiji je jedan od glavnih predstavnika upravo Dragan Čović. Kad se god on zauzimao za zeničke Hrvate, njih je u Zenici bivalo sve manje i manje. Molimo ga da se za Zenicu i njene građane, bez obzira na njihovu nacionalnost, prestane brinuti.“

Sramotno je, ocjenjuje Renić, da Čović na zeničke Hrvate, ali i druge narode koji nisu na pojedinim dijelovima teritorije BiH dominantno brojniji, smatra manjinama.

„Srbi, Hrvati i Bošnjaci, s obzirom na Ustav BiH, kao konstitutivni, bez obzira na njihovu brojnost, niti na jednom dijelu teritorija BiH ne mogu biti percipirani kao manjina. U Našoj stranci gledamo i dalje od toga. U BiH niko ko ima njeno državljanstvo i ko joj plaća porez ne treba i ne smije da se osjeća manjincem nego po svim pitanjima ravnopravnim s bilo kojim drugim građaninom“, rekla je Renić.