Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Republika Srpska ne da kasarne državi

BiH

Dan oružanih snaga Bosne i Hercegovine

Prije pet godina NATO je primio BiH u MAP što je uslov za ulazak u taj savez, ali „mapa puta“ još nije aktivirana i veliko je pitanje hoće li i kada.

Uvjet za aktiviranje MAP-a, a time i ulazak BiH u NATO, je uknjiženje 63 vojne lokacije koje je odredilo Predsjedništvo BiH, u državno, odnosno vlasništvo Ministarstva odbrane BiH. Taj posao koji je obično pravno i tehničko pitanje pretvoren je “visoku politiku” i zakočen je odlukom vlasti Republike Srpske, piše Dnevni list.

Do sada su u vlasništvo Ministarstva obrane BiH uknjiženi samo vojni objekti u Federaciji, a iz Vlade RS-a su priopćili da nema ni govora da će dozvoliti da se vojne lokacije na teritoriji tog entiteta prebace u vlasništvo BiH. Prema objašnjenju iz Ministarstva pravde RS-a, svi vojni objekti i poligoni na Manjači, vojarne u Bileći, Kalinoviku, Han Pijesku i drugim mjestima mogu biti isključivo vlasništvo Republike Srpske “i oko toga uopće nemamo što razgovarati”.

Uvjet za aktiviranje MAP-a, a time i ulazak BiH u NATO, je uknjiženje 63 vojne lokacije koje je odredilo Predsjedništvo BiH, u državno, odnosno vlasništvo Ministarstva odbrane BiH

Kakva je situacija, svjedoči i činjenica da je Sud BiH donio odluku o uknjiženju u državno vlasništvo vojnih nekretnina i zemljišta u Han Pijesku koji zauzimaju površinu od 11.000 kvadratnih metara. Međutim, vlasti RS-a odluku najviše sudske instance u državi ne priznaju niti im pada na pamet da je provedu. Entitetskom pravobraniteljstvu Vlada RS-a naredila je da uloži žalbu i sada se čeka odluka Suda BiH. Naši izvori kažu da iza te žalbe stoji jedino „fingiranje legalnosti“ jer RS ni u kom slučaju neće dozvoliti uknjiženje vojne imovine u Han Pijesku u državno vlasništvo.

Vlada RS-a tvrdi da se sve može riješiti donošenjem Zakona o vojnoj imovini, ali inicijativu da se to uradi koja postaji još od 2013. godine dočekala je na nož i na sve načine sve blokira. Takav odnos pokriva stavom da se „ništa ne može uknjižiti u državno vlasništvo bez suglasnosti entiteta“.

– Uknjiženje u vlasništvo BiH vojne imovine koja se nalazi na području RS-a značilo bi otimanje teritorije Republike Srpske koja je određena Daytonskim sporazumom i mi to nećemo dozvoliti – poruka je iz Ministarstva pravde RS.

– Samo usvajanjem zakona o vojnoj imovini na razini BiH može se riješiti pitanje vlasništva. Cilj tog zakona treba biti vraćanje vojne imovine entitetima koji su je ustupili na korištenje kada dođe do smanjenja vojnog potencijala u BiH. Bošnjaci smatraju da sve treba pripasti državi i zbog takvog njihovog stava, zakon nije usvojen. Od uknjiženja vojne imovine koja je na teritoriju RS-a u vlasništvo Ministarstva obrane BiH nema ništa – izjavila je Dušanka Majkić, zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

Nije svakako nevažno da je SNSD ranije dao suglasnost na uknjiženje 63 vojne lokacije u vlasništvo Ministarstva obrane i da postoji dokument o tome na kojem je potpis Nebojše Radmanovića, bivšeg člana Predsjedništva BiH i aktualnog potpredsjednika te stranke i delegata SNSD-a u Domu naroda Parlamenta BiH. SNSD je sada najveći i najžešći protivnik uknjiženja vojne imovine u državno vlasništvo, a time aktiviranja MAP-a i primicanja naše zemlje NATO savezu.

Kako stvari stoje, BiH će summit NATO saveza koji će se održati iduće godine u Varšavi, dočekati bez ispunjenog uvjeta za aktiviranje MAP-a. Vrata NATO-a i dalje su širom otvorena za BiH i kako saznajemo nekoliko država članica ovog saveza prevođenih Hrvatskom, Turskom i Slovenijom insistiraju aktiviranje MAP-a i prijem BiH čak i ako ne uknjiži sva 63 vojna objekta u državno vlasništvo. Uzgred, nijedna država nije postala članica Europske unije, a da prije toga nije ušla u NATO savez.