Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Republika Srpska odustaje od referenduma?

dodik cvijanovic

Premijerka RS-a Željka Cvijanović sinoć je u Sava centru kazala da kada je u pitanju odluka Suda BiH koja je trenutno na snazi, da je ona sve vrijeme pogrešno tumačena, jer nigdje nije naređeno ukidanje Dana RS već je traženo prilagođavanje praznika.

Rukovodstvo RS-a sinoć je u Beogradu revidiralo svoj isključivi stav da se referendum o Danu RS-a održi 25. septembra.

Naime, premijerka RS-a Željka Cvijanović sinoć je nakon svečanosti u Sava centru – “Dani Srpske u Srbiji”, kazala da kada je u pitanju odluka Suda BiH koja je trenutno na snazi, da je ona sve vrijeme pogrešno tumačena, jer nigdje nije naređeno ukidanje Dana RS već je traženo prilagođavanje praznika, piše Sloboda Bosna.

– I prilagođavanje je moguće uraditi kroz promjenu zakona o praznicima. Ali ne na način da se odričemo tog praznika već na način da se ukine obaveznost za sve one koji ne mogu da se identifikuju sa ovim praznikom, i na tragu smo tog rješenja, dodala je premijerka Cvijanović.

Milorad Dodik je otvarajući “Dane Srpske u Srbiji” pojasnio da se rukovodstvo RS-a plaši da napad na obilježavanje 9. januara predstavlja najavu “farse” iduće godine kada se namjerava zatražiti ukidanje naziva Republike Srpke.

“Napad na to i Dan RS je udar na temelje naše slobode”, rekao je Dodik.

On je zahvalio političarima iz devedesetih godina u RS-u predvođenih Radovanom Karadžićem i vojnim stariješinama predvođenim Ratkom Mladićem što su branili srpski narod.

Sinoć je u Sava centru stekao utisak da Dodik više nije isključiv oko održavanja referenduma, kao što je to bio u proteklih mjesec dana.

Na to je, po svemu sudeći, presudni uticaj imala dvodnevna posjeta Beogradu komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju EU Johannesa Hahna.
.
Poznat je njegov stav, kada je riječ o referendumu o Danu RS-a, da se odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine moraju poštovati. To je komesar Hahn ponovio i juče tokom višesatnog razgovora za srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

Vučić je nakon sjednice Vlade Srbije kojoj je prisustvovao Johannes Hahn, izjavio je da će se Srbija ponašati odgovorno kada je riječ o regionu, da će znati da štiti svoje nacionalne i državne interese i da je strateški cilj Srbije članstvo u EU.

– Kad nismo saglasni sa EU u svemu, to ćemo jasno iskazati ali želimo da pripadamo tom tipu društva, da delimo te vrednosti i mislim da ćemo do mnogih rešenja u budućnosti morati i želeti i hteti da dođemo – rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Johanesom Hanom.