Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlada RS i Dodik potvrdili

Republika Srpska prekida sve kontakte sa američkom i britanskom ambasadom u BiH

milorad dodik ss

“Mi smo danas na sjednici Vlade donijeli odluku da se prekida bilo kakav kontakat sa osobljem britanske i američke ambasade. To je naš odnos prema tim zlotvorima koji su spremni da koriste osiromašeni uranijum”, rekao je Dodik

Vlada Republike Srpska usvojila je danas Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog, kako su naveli, “antidejtonskog djelovanja”.

“Vlada RS konstatuje da je Republika Srpska prisiljena prekinuti saradnju sa diplomatama obje ambasade, te s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika Republike Srpske u institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave u Republici Srpskoj, kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije. Vlada je uvjerena da ovakvo djelovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama SAD i Velike Britanije prema BiH i stava je da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu miješanja u unutrašnje stvari u BiH”, stoji u saopštenju Vlade.

Kako je navedeno, u Vladi RS smatraju da je “obaveza ambasada SAD i Velike Britanije da se ne miješaju u unutrašnje stvari drugih država, što se odnosi i na Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su oni samo diplomatski predstavnici”.

“Vlada će obavijestiti nadležne institucije SAD i Velike Britanije o prekidu saradnje sa ambasadama SAD i Velike Britanije zbog njihovog antidejtonskog djelovanja i kršenja međunarodnog prava, Povelje Ujedinjenih nacija i Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog djelovanja i zaključak dostaviće Narodnoj skupštini Republike Srpske”, navode iz Vlade RS.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je govorio o prekidu svake komunikacije sa osobljem američke i britanske ambasade u BiH.

Dodik je ovo uradio, kako kaže, kao odgovor onima koji su spremni da “bacaju osiromašeni uranijum”.

“Mi smo danas na sjednici Vlade donijeli odluku da se prekida bilo kakav kontakat sa osobljem britanske i američke ambasade. To je naš odnos prema tim zlotvorima koji su spremni da koriste osiromašeni uranijum”, rekao je Dodik komentarišući najavu da će London poslati u Ukrajini naoružanje koje sadrže osiromašeni uranijum.