Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Republika Srpska se naredne sedmice zadužuje za novih 55 miliona KM

cvijanovic

Republika Srpska (RS) će se naredne sedmice zadužiti za novih 55 miliona KM.

Na Banjalučkoj berzi najavljena je prodaja i obveznica RS-a vrijednih 40 miliona KM, kao i trezorskih zapisa u iznosu od 15 miliona KM.

Ovaj bh. entitet emituje obveznice i trezorske zapise kako bi osigurao sredstava po osnovu finansiranja budžetskih izdataka u ovoj godini.

Već u ponedjeljak, 5. septembra, RS će na Banjalučkoj berzi ponuditi na prodaju entitetske obveznice od 40 miliona KM, a ne kako je ranije bilo najavljeno 20 miliona.

U javnom pozivu za upis i uplatu emisije obveznica RS-a je navedeno da je kamatna stopa fiksna i na godišnjem nivou iznosi 4,5 posto. Rok dospjeća ovih dugoročnih hartija od vrijednosti je sedam godina.

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović ranije je rekla da je procijenjeno da postoji interes i mogućnost da se, umjesto u iznosu od 20 miliona, prodaju obveznice u vrijednosti od 40 miliona KM.

U javnom pozivu Ministarstvo finansija RS-a je za 8.septembar najavilo i prodaju trezorskih zapisa, u vrijednosti od 15 miliona KM, a datum dospjeća je mart naredne godine.

Tokom prošle godine u RS je izvršeno pet emisija dugoročnih obveznica u ukupnoj nominalnoj vrijednosti 241,3 miliona KM.

Na kraju 2015. stanje duga po osnovu emitovanih dugoročnih obveznica iznosilo je 534,5 miliona KM.

Lani se RS i kratkoročno zadužila emisijom trezorskih zapisa u iznosu od 86,2 miliona KM.