Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rešidat: Problem cijene vožnje Trebevićkom žičarom lako je riješiti

residat_samer_ilijas

Gradsko vijeće Grada Sarajeva utvrđuje cijenu karata za vožnju Trebevićkom žičarom, koja bi u rad trebala biti puštena 6. aprila.

Prema posljednjem prijedlogu, cijena povratne karte za domaće stanovništvo je 6 KM, za strance 20 KM, a za djecu do sedam godina predloženo je da karta bude besplatna.

Samer Rešidat, vlasnik agencije “Sol Azur” i nekadašnji ministar za kulturu i sport u Kantonu Sarajevo je na svom Facebook profilu iznio prijedlog o tome koliko bi cijena karata za Trebevićku žičaru trebale iznositi.

“Cijena karte mora da bude ista za sve. Tako nalažu propisi o zaštiti potrošača. Danas su se Gradsko vijeće i gradonačelnik (Abdulak Skaka, op.a.) našli na udaru javnosti zato što žele da žičara funkcioniše kao i svako drugo preduzeće. To znači da svoje troškove pokriva iz zarade i da nema budžetskih sredstava kada zafali novac. Pitanje je kako to sve upakovati a da bude po zakonu, tj. da vuk bude sit, a ovce na broju”, stoji između ostalog u Rešidatovom komentaru.

Jedan od prvih ljudi Demokratske fronte (DF) dodaje kako je uvijek bio “konstruktivan kritičar”, te da sada ima “konkretan prijedlog”.

“Cijena pojedinačne karte je 20KM. Uvodimo i “punkt” karte koje su za pet ili više vožnji, a koje se moraju iskoristiti u toku 365 dana, kostaju 4 KM po vožnji tj. minimalna “punkt” karta košta 20 KM i omogućava pet vožnji zičarom. Ovim smo omogućili građanima Sarajeva da plate vožnju po cijeni koja je prihvatljiva za svačiji džep. Stranci bi plaćali skuplje, a sve bi bilo po zakonu. Sada se postavlja pitanje da li stranci mogu da kupe ove “punkt” karte? Mogu, ali im je isto kao i da su kupili kartu za jednu vožnju. Pretpostavljam da će oni u toku svog boravka jednom ići na vožnju zičarom, a i ako budu išli više puta onda neka i idu jer će i gore nesto da potroše. Aha, onda će jedan stranac da kupi “punkt” kartu i da se vozi njih 5 zajedno? Ne, jer punkt karta je izdata na ime i prezime i nije prenosiva. Eto, mislim da smo riješili problem odnosa stranac – domaći, pokušaj malverzacije ili zloupotrebe. Ostalo je na firmi Sarajevo i sposobnosti menadžmenta”, zaključuje Rešidat.