Resorni ministar i predstavnici USAID o o sektoru energije-EIA

maric-usaid-sastanak

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić održao je radni sastanak u Federalnom ministarstvu prostornog uređenja s predstavnicima predstavnicima USAID projekta Investiranje u sektor energije-EIA.

Na sastanku su pored predstavnika USAID EIA projekta Maka Kamenice, zamjenika direktora, bili nazočni Elmira Pašagić, ekspert za pravne poslove i Elma Haverić, stručnjak za legislativu te Thomas Rojas, direktor ekonomskog odjela USAID BiH i Ankica Gavrilović, projekt menadžer.

Na sastanku su prezentirane aktivnosti koje USAID provodi na izradi financijskog mehanizma za implementaciju mjera energetske učinkovitosti, tzv. obligacijske sheme energetske učinkovitosti za Bosnu i Hercegovinu.

Također je predstavljen i nacrt izvješća o režimu ishođenja dozvola i preprekama za ulaganje u energetski sektor u BiH.

Ministar Martić upoznao je goste s poduzetim aktivnostima koje Ministarstvo prostornog uređenja provodi u pogledu izmjena i dopuna zakonske regulative iz ove oblasti te pripreme ostalih strateških dokumenata, sve u cilju pojednostavljenja i poboljšanja postojećeg sustava, za što je potrebno harmonizirati propise kako interresorno tako i po razinama nadležnosti Federacije BiH i županija, pri čemu je neophodno uključivanje i predstavnika lokalnih zajednica.

Direktor ekonomskog odjela USAID-a u BiH Rojas je naglasio značaj investiranja i ulaganja u energetski sektor za Bosnu i Hercegovinu, pri čemu je partnerstvo i osiguranje jedinstvenog gospodarskog prostora ključna stvar za uspjeh.

Rojas, je također, potvrdio spremnost Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za potporu realizaciji planiranih aktivnosti koje provodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja i Vlada Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.