Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reuf Karabeg podnio ostavku na mjesto šefa klinike na UKCS-u

reuf karabeg

Ugledni plastični hirurg i šef Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju dr. Reuf Karabeg podnio je ostavku na ovu poziciju, javila je N1 televizija.

Dr. Karabeg je na poziciju šefa Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju imenovan u januaru 2009. godine. U proteklih više od sedam godina, ova klinika postala je jedna od vodećih na Balkanu kada je riječ o rekonstruktivnoj i plastičnoj hirurgiji.

Reuf Karabeg je rođen u Bugojnu. Medicinski fakultet je završio u Tuzli 1984. i zaposlio se u Medicinskom centru Jajce. U aprilu 1989. dobija specijalizaciju iz opšte hirurgije, nakon specijalizantskog staža provedenog u Banja Luci, Zagrebu i Sarajevu, završava specijalizaciju prije roka u februaru 1993. u Sarajevu. 1989. godine upisuje postdiplomski studij iz rekonstruktivne Hirurgije na Medicinskom fakultetu u Sarajevu i isti završava 1993.godine sa prosjekom ocjena 9,9.

U novembru 1993. zapošljava se se na Klinici za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. U decembru 1996. godine završava specijalizaciju iz plastično-rekonstruktivne hirurgije u Sarajevu i postaje prvi specijalista ‘nove generacije’ iz plastično-rekonstruktivne hirurgije u BiH.

Zbog izuzetnih rezultata u struci, osobito na najsofisticiranijem polju mikrohirurgije i replantaciji (šivanju amputiranih dijelova tijela), 1996. godine od Ministarstva zdravlja Federacije BiH dobija titulu primarijus, čime postaje najmlađi primarijus u BiH, u 37.godini života.

Godine 2000. imenovan je za šefa odjela za hirurgiju šake na Klinici za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra u Sarajevu. U septembru 2001. dr Reuf Karabeg je magistrirao na Medicinskom fakultetu u Sarajevu. Januara 2009. imenovan za šefa Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. 2011.-2016. učestvuje kao dio tima i šef Klinike za rekonstruktivnu i plastičnu hirurgiju Univerzitetskog Kliničkog Centra Sarajevo, pet godina u humanitarnoj kampanji Euromelanoma BiH, akciji besplatnih pregleda i operativnih zahvata, koji se održavaju u BiH i 30 država Europe.

Profesor Reuf Karabeg je objavio u referentnim časopisima i/ili prezentirao na kongresima u cijelom svijetu preko 63 rada. Višegodišnji je doktor Nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine i koordinator medicinskog tima FK Sarajevo 18 godina gdje se i sada nalazi.

Član je najvećeg svjetskog udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga (ISAPS) gdje je obnaša funkciju osam godina u dva mandata nacionalni sekretar ispred BiH.

Profesor na Medicinskom i Stomatološkom fakultetu u Sarajevu gdje je od 1995. godine prošao put od asistenta do vanrednog profesora.

Organizovao je četiri velika stručna kongresa u BiH, među kojima su Balkanski i Euroazijski kongres plastičnih hirurga, dermatologa, onkologa.

U dva mandata obnašao je funkciju predsjednika Udruženja plastičnih, estetskih i maksiofacijalnih hirurga u BiH.

U dva mandata od 1999. obnašao je funkciju prvog predsjednika Udruženja. Formiranjem novog Udruženja plastičnih, rekonsturktivnih i estetskih hirurga u BiH prije par godina postaje i prvi predsjednik tog udruženja.

Autor je “Osnovi plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije” koja je izdata krajem 2014., prve knjige u BiH i regiji kada je riječ o plastičnoj, rekonstruktivnoj i estetskoj hirurgiji na kojoj su radila 23 stručnjaka iz BiH, Slovenije, Hrvatske, Srbije, i SAD.