Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odgovor na krizu

Reuters objavio sadržaj dokumenta EU u kojem se spominju sankcije za RS

Interni dokument koji je pripremila služba EU za ministre vanjskih poslova navodi kako bi sankcije podrazumijevale zabrane putovanja i zamrzavanje imovine zvaničnika RS ako nastave prenositi nadležnosti sa države na entitet

Interni dokument Europske unije u koji je Reuters imao uvid navodi kako bi EU trebala razmotriti sankcije nad bh. entitetom Republika Srpska i uskratiti finansijsku pomoć ako se nastavi pogoršavati kriza u ovoj zemlji.

Kako piše ovaj ugledni medij, Bosna i Hercegovina prolazi kroz jednu od najgorih kriza od rata 1990-tih, a bosanski Srbi ugrožavaju državne institucije u okviru dugogodišnjeg plana da se otcijepe i pridruže Srbiji.

Interni dokument koji je pripremila služba EU za ministre vanjskih poslova navodi kako bi sankcije podrazumijevale zabrane putovanja i zamrzavanje imovine zvaničnika RS ako nastave prenositi nadležnosti sa države na entitet.

Dokument također navodi da bi sankcije mogle biti proširene na “druge aktivnosti koje predstavljaju prijetnju državi”, ali to bi bila posljednja opcija.

“EU bi mogla koristiti finansijsku pomoć kao polugu moći”, stoji u dokumentu koji navodi da je EU investirala više od milijardu i po eura u Bosnu i Hercegovinu.

Dokument otvara opcije ministrima vanjskih poslova zemalja EU koji će razgovarati o Bosni i Hercegovini 21. februara.

Njemačka je ranije pozvala na sankcije lideru bosanskih Srba Miloradu Dodiku, dok je Mađarska kazala kako bi to bilo kontraproduktivno.

Ranije su Dodiku sankcije uvele Sjedinjene Američke Države.