Za rubriku "vjerovali ili ne"

Revizori tražili podatke od policije da bi kaznili Upravu Union banke, nisu ih dobili

UB nova zgrada -dnevna

Iz MUP-a KS naveli da u evidencijama ima više osoba sa istim imenima i prezimenima. Međutim, jednostavnim pregledom web stranice Union banke može se utvrditi ko su članovi Uprave Union banke

Trakavica oko slučaja Union banke čija uprava je onemogućila federalnim revizorima da obave reviziju u ovoj federalnoj instituciji nastavlja se. Sudionik ove trakavice je i MUP Kantona Sarajevo.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Naime, prema Zakonu u reviziji institucija u FBiH “revizori imaju pravo u bilo koje razumno vrijeme ući u bilo koju prostoriju koju koristi revidirana institucija, zatim u bilo koje razumno vrijeme na potpun i slobodan pristup bilo kojem dokumentu ili drugoj imovini, pregledati, kopirati ili uzeti izvode bilo kojeg dokumenta”.

VEZANI TEKST Federalnim revizorima zabranjen pregled dokumentacije u Union banci!?

Budući da im je to u Union banci onemogućeno, isti ovaj zakon ovlastio je revizore da prekršajno kazne instituciju, koja ovu reviziju onemogućava. Kazne se kreću od 5.000 do 50.000 KM.

No, kako saznaje Fokus.ba i to, za sada, neće biti moguće. Naime, federalni revizori su, kako procedura nalaže od MUP-a KS tražili da im dostave podatke o članovima uprave, međutim beuspješno.

Iz MUP-a KS su u odgovoru na Fokus.ba kazali da su nadležne službe MUP-a u više navrata vršile provjere kroz evidencije prebivališta/boravišta građana za lica čija imena i prezimena su navedena u zahtjevu Ureda za reviziju institucija FBiH.

-S obzirom na činjenicu da je kroz provjere utvrđeno da se u evidencijama nalazi veći broj lica s navedenim imenima i prezimenima, od Ureda za reviziju su traženi dodatni identifikacioni podaci o odgovornim licima kako bi se izvršile dodatne provjere i sa sigurnošću utvrdilo na koja lica se zahtjev Ureda odnosi. U pogledu novog zahtjeva Ureda za reviziju za dostavu podataka od 07.02.2023. godine, postupit će se u skladu s važećim zakonskim propisima – naveli su u odgovoru za Fokus.ba.

S druge strane, iz Ureda za reviziju institucija FBiH su naveli kako, imajući u vidu nadležnosti MUP-a KS, smatraju neshvatljivim da se nisu mogle dobiti tražene informacije, zbog čega su uputili dopis lično ministru unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admiru Katici radi dobivanja traženih podataka. Nezvanično saznajemo da je dopis iz MUP-a otišao prema Policijskoj stanici Centar.

Članovi uprave Union banke

Inače, podaci o tome ko su članovi Uprave Union banke, mogu se pronaći na samoj stranici te banke. Osim fotografija svakog od članova Uprave Union banke, a to su Vedran Hadžiahmetović, Leon Begić i Edin Mujagić, koga interesuje, može pronaći i njihove CV-jeve.

Kako smo objavili u našoj prethodnoj analizi, samo godinu prije Union banke, federalni revizori su i u NTF Ploče naišli na otpor. I tamo im je onemogućena revizija.

Nisu, međutim, to jedini slučajevi. U 2020. godini su im i u javnom preduzeću Pretis Vogošća onemogućili pristup dokumentaciji. O svemu je, kao i u slučajevima “NTF Ploče” i “Union banka” obaviješteni tužilaštva, Parlament i Vlada FBiH. No, tek nakon što je došlo do pritiska iz Parlamenta, konačno je, u drugoj polovini 2021. Godine obavljena revizija i u ovom preduzeću. Nalazi revizora su bili poražavajući, o čemu je, također, izvijestio Fokus.