Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Revolucionarna drama SEDAM u Kamernom teatru 55 (FOTO)

Sedam_1

Čitanje drame SEDAM će se održati u Sarajevu 26.11, u Kamernom teatru 55 u 15:00 sati. Čitanje drame SEDAM organizuju Sarajevski otvoreni centar i Medica Zenica, nezavisne, nestranačke, neprofitne organizacije koje teže osnaživanju žena i LGBT (lezbejke, gej, biseksualne i trans*) osoba.

SEDAM je revolucionarna dokumentarna drama koja je bazirana na intervjuima sedam aktivistkinja za prava žena, iz svih dijelova svijeta, a čije teške životne priče i borba predstavljaju nevjerovatan izvor inspiracije. Te žene su: Ferida Azizi (Afganistan), Inez Mccormack (Sjeverna Irska), Marina Pisklakova-Parker (Rusija), Annabella de Leon (Gvatemala), Mukhtar Mai (Pakistan), Mu Sochua (Kambodža) i Hafsat Abiola (Nigerija).

sedam

Svako od čitanja drame SEDAM izvodi jedinstveni ansambl sastavljen od istaknutih ličnosti iz različitih oblasti djelovanja. U Parlamentu Kraljevine Švedske dramu SEDAM su čitali parlamentarci (muškarci), a u Evropskom parlamentu SEDAM su čitali_e predstavnici_e sedam različitih država. Čitanje drame SEDAM u BiH je prvi put realizovano 2013. godine u organizaciji Sarajevskog otvorenog centra, a SEDAM su čitale sedam uspješnih i istaknutih žena u javnom životu Bosne i Hercegovine.

Ovaj put će ovaj na scenu izaći sedam zastupnica_ka Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine:

Alma Kratina (DF)

Jasna Duraković-Hadžiomerović (SBB)

Dennis Gratz (NAŠA STRANKA)

Darijana Katić (HDZ BiH)

Vesna Švancer (SBB)

Vjekoslav Bakula (HDZ 1990)

Kenela Zuko (SDA)

Režiserka scenskog čitanja drame SEDAM: Tanja Miletić-Oručević.

Događaj će početi obraćanjem Irme Šiljak, ispred organizacije Medica Zenica i Saše Gavrića, ispred Sarajevskog otvorenog centra. Nakon toga zastupnici i zastupnice počinju sa čitanjem drame prenoseći na taj način priče izvanrednih žena, dajući svoj doprinos i dižući svoj glas protiv nasilja nad ženama.