Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predstavnički dom fbih

Rezervni sastav policije RS tema vanredne sjednice Komisije za sigurnost PFBiH

parlament fbih

Vanrednu sjednicu Komisije za sigurnost zakazao je u 13 sati u zgradi Federalnog parlamenta

Komisija za sigurnost Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u utorak će, 23. aprila, vanredno zasjedati kako bi se razmotrio odgovor entiteta Federacije BiH na najavu formiranja rezervnog sastava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

– Zato sam poziv za sjednicu, osim članovima Komisije, uputio federalnom premijeru Fadilu Novaliću, federalnom ministru unutrašnjih poslova Aljoši Čampari, zamjeniku direktora Federalne uprave policije Ensadu Kormaua i predstavnicima drugih nadležnih institucija. Nadam se da će sjednica potaknuti i članove međunarodnih organizacija, pogotovo OHR-a i Vijeća za implementaciju mira, koji ne bi trebali biti nijemi posmatrači ovakvih prilika u BiH – rekao je za Fenu predsjedavajući Komisije Damir Mašić.

Uvjeren je da će sjednica ići u dva pravca, prvi da se obustave sve aktivnosti u vezi formiranja navedenog sastava u RS-u i drugi da se krene u reformu policijskih struktura u BiH, koje, po njegovom mišljenju, moraju biti unutar jednog sistema.

– Ne možemo posmatrati RS i Distrikt Brčko kao odvojeni teritorij te moramo iznaći moguće pravce djelovanja u svjetlu aktuelnih prijedloga i zakonskih rješenja iz oblasti sigurnosti u Narodnoj skupštini RS-a – dodao je Mašić.

Vanrednu sjednicu Komisije za sigurnost zakazao je u 13 sati u zgradi Federalnog parlamenta.