Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

new york

Rezolucija o genocidu u Srebrenici: Gledajte UŽIVO sjednicu Generalne skupštine UN-a

generalna skupstina un
Foto: X

Generalna skupština sastoji se od 193 zemlje članice sa jednakim pravom glasa. Za usvajanje rezolucije potrebna je prosta većina, odnosno podrška 97 zemalja članica

Generalna skupština Ujedinjenih nacija danas će glasati o rezoluciji o Srebrenici kojom je predviđeno da se 11. juli proglasi Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici.

Sponzori Rezolucije su Njemačka i Ruanda, a konsponzori tridesetak država članica UN-a, među kojima su SAD, Velika Britanija, Francuska i Italija. Od zemalja regije kosponzori su: Bosna i Hercegovina, Albanija, Bugarska, Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Slovenija.

Generalna skupština sastoji se od 193 zemlje članice sa jednakim pravom glasa. Za usvajanje rezolucije potrebna je prosta većina, odnosno podrška 97 zemalja članica. Međutim, postoji mogućnost da ovaj dokument bude proglašen “važnim pitanjem”, te bi u tom slučaju bila potrebna dvotrećinska većina glasova, odnosno podrška 129 zemalja. Za razliku od Vijeća sigurnosti UN-a, u Generalnoj skupštini ne postoji mogućnost veta.

Direktan prijenos sjednice Generlane skupštine UN-a možete gledati i OVDJE

Uoči zasjedanja Generalne skupštine UN-a na kojoj će se glasati o rezoluciji, u New Yorku borave predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji su zajedno sa ambasadorom BiH pri UN-u Zlatkom Lagumždijom, imali niz susreta s predstavnicima zemljama o ovoj temi.

Poručili su da je važno da Generalna skupština usvoji rezoluciju o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, kao što je to učinila i u Rezoluciji o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Ruandi nad Tucijima te da niko nema pravo dovoditi u pitanje pravosnažne presude najviših sudova UN-a.