Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rezultati obdukcije otkrili kojim se otrovom ubio Slobodan Praljak

BiH

praljak_otrov_popio

Slobodan Praljak umro je od trovanja kalijum-cijanidom, saopštilo je večeras holandsko tužilaštvo.

Holandsko tužilaštvo saopštilo je ranije večeras da je počela obdukcija tijela bivšeg hrvatskog generala Slobodana Praljka, koji je popio otrov u sudnici Haškog tribunala nakon što mu je pročitana presuda.

Nekadašnji komandant Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak preminuo je u bolnici u Hagu, nakon što se otrovao u sudnici Haškog tribunala, poslije potvrđivanja presude za ratne zločine na 20 godina zatvora.

Prilikom obavljanja obdukcije bila su prisutna dva hrvatska stručnjaka. Po dogovoru s Haškim sudom i hrvatskim vlastima, stručnjacima iz Hrvatske bilo je dozvoljeno promatrati obdukciju na tijelu Slobodana Praljka, objavilo je holandsko tužiteljstvo.

Podsjetimo, Praljak je smrtonosni otrov popio samo nekoliko sekundi nakon što mu je potvrđena zatvorska kazna u trajanju od 20 godina za ratne zločine počinjene na teritoriju BiH ranih 90-ih.

Cijankalij ili kalijev cijanid (kemijska formula KCN) je izuzetno otrovna sol cijanovodične kiseline. Topiv je u vodi i silovito reagira s želučanom kiselinom te izaziva brzu smrt. Često se koristio kao bojni otrov te sredstvo za ubistva, ali i samoubistva.

Cijankalij uzrokuje vrtoglavicu, usporeni rad srca, niski krvni pritisak, srčane napade, paralizu dišnog sistema i gubitak svijesti. Potom nastupa zatajenje srca, što se dogodilo i Slobodanu Praljku.