Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rifat Škrijelj preuzeo funkciju rektora Univerziteta u Sarajevu

BiH

riifat

Prof. dr. Rifat Škrijelj preuzeo je funkciju rektora Univerziteta u Sarajevu. Mandat novog rektora počeo je 1. oktobra 2016. godine.

Na toj funkciji zamijenio je prof. dr. Muharema Avdispahića, koji je dužnost rektora Univerziteta u Sarajevu obnašao od 2012. godine. Mandat prof. dr. Rifata Škrijelja, novog rektora Univerziteta u Sarajevu, traje četiri godine odnosno do 30. septembra 2020. godine.

Prof. dr. Rifat Škrijelj je završio studij biologije 1987. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, magistrirao je 1991. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorat iz oblasti bioloških nauka odbranio je 1995. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Akademsku karijeru počeo je 1987. godine kada je postao asistent pripravnik na Biološkom institutu Univerziteta u Sarajevu i Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. U zvanje višeg asistenta izabran je 1992. godine, a 1996. godine biran je u zvanje docenta. U zvanje vanrednog profesora izabran je 2002. godine, a 2009. godine u zvanje redovnog profesora. Tokom akademske karijere predavao je na fakultetima i akademijama univerziteta u Tuzli, Bihaću, Mostaru i Sarajevu.

Prof. dr. Rifat Škrijelj je autor i koautor 52 naučna i stručna rada, 49 kongresnih saopćenja, sedam knjiga, monografija i udžbenika. Učestvovao je u 55 domaćih naučnoistraživačkih i stručnih projekata i dva međunarodna naučnoistraživačka i stručna projekta.

Funkciju dekana Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu obnašao je od 2011. godine, a od 2007. godine bio je član Senata i Etičkog komiteta Univerziteta u Sarajevu.

Za rektora Univerziteta u Sarajevu za mandatni period 2016–2020. godine prof. dr. Rifat Škrijelj je izabran na sjednici Senata održanoj 12. maja 2016. godine.

U skladu sa Statutom Univerziteta u Sarajevu, novi rektor će svoj prijedlog imenovanja novih prorektora predočiti Senatu Univerziteta na sjednici 5. oktobra, saopćila je Služba za odnose s javnošću Rektorata Univerziteta Sarajevo.