BiH

Kongres u Beogradu

Rifatbegović: Tuzlanski hirurzi prepoznati kao vrsni stručnjaci

30/09/2019

Vjerujem da će kongres doprinijeti da se u BiH još snažnije razvija hirurgija, da mladi ljekari se opredjeljuju i uče hirurgiju i postanu prepoznatljivi u regiji

Tim hirurga UKC-a Tuzla predstavljao je BiH na nedavno održanom kongresu hirurga u Beogradu u organizaciji Svjetske asocijacije hirurga, onkologa i gastro-entorologa.

Na čelu bh. tima bio je načelnikom ove klinike Zijah Rifatbegović, a BiH je predstavio s predavanjem koje se odnosi na ozljede žučnih vodova, kroz određeni laparoskopski tretman.

– Vjerujem da će kongres doprinijeti da se u BiH još snažnije razvija hirurgija, da mladi ljekari se opredjeljuju i uče hirurgiju i postanu prepoznatljivi u regiji. Sretan sam da je uz mene na kongresu bila plajada mladih tuzlanskih hirurga koji su radom i znanjem potvrdili da mogu parirati kolegama iz regije – rekao je Rifatbegović.

Ovo je bio jedan od najznačajnijih kongresa za razvoj medicine u svijetu, kada su u pitanju onkološke procedure kod uznapredovalih, tek otkrivenih i kod karcinoma koji su dobili svoju dimenziju u organizmu. Naši ljekari će znanje sa ovih predavanja primjenjivati i u svojoj hiruruškoj praksi.

Na kongresu su ljekari razmijenili i stečena iskustva kroz različite vrste hirurških praksi i tretmana, s akcentom na onkološke hirurše tretmane.

Tuzlanski ljekari su bili prepoznati kao vrsni stručnjaci od strane kolega iz tehnoloških razvijenih zemalja. Ovom prilikom rečeno je da je uprkos napretku tehnologije, čovjek odnosno ljekar najvažniji faktor razvoja.

Profesor Rifatbegović ističe da je ovo samo jedan u nizu kongresa, na kojem je učestvovao tim hirurga UKC-a i ostavio više nego dobar dojam, a posebno mu je drago što su tuzlanski hirurzi pokazali da mogu komparirati rezultate sa zemljama regije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.