BiH

ekocid u grudama

Rijeka Tihaljina skoro potpuno presušila, veliki pomor ribe (FOTO)

09/09/2020

Obveza Hrvatskih voda prema europskim zakonima je isporučiti 70 posto vode s izvora te rijeke u susjednu državu radi održavanja biološkog minimuma

U posljednjih deceniju i po, svake dvije ili tri godine, ponavlja se isti ekocid koji uzrokuju Hrvatske vode u Zmijavcima (Imotska krajina) prema susjednoj BiH, selima Drinovci, Tihaljina i Klobuk.

Naime, izvor rijeke Tihaljine je u Imotskom (Proložac) i normalno radi. Ispod Kamenmosta rijeka Vrljika normalno teče prema istoimenoj rijeci Matici (Drinovci) i rijeci Tihaljini. U Zmijavcima je ista rijeka pregrađena branama, a voda usmjerena u polja te ne ide svojim prirodnim tokom u Drinovce i Tihaljinu.

Obveza Hrvatskih voda prema europskim zakonima je isporučiti 70 posto vode s izvora te rijeke u susjednu državu radi održavanja biološkog minimuma. Svi problemi rijeke Tihaljine i naroda u trima selima, Drinovci, Tihaljina i Klobuk, nalaze se na spomenutoj brani u Zmijavcima koji već četvrti put potpuno zatvaraju branu kojom su pregradili vodotok rijeke Tihaljine, a vodu okrenuli u polja.

Time se stvaraju milionske štete svake tri ili četiri godine narodu od granice Republike Hrvatske, a zaštiti prirode Hercegovine nesagledive štete u milijardama. Ovakav ekocid i udar na prirodu nizvodno od Imotskog najviše pogađa općine Grude i Ljubuški.

Naime, zatvaranje prirodnog toka rijeke Tihaljine branom u toku izaziva ogromno nezadovoljstvo stanovništva u Hercegovini, uz uništavanje biljnog i životinjskog svijeta.

Upravo se i prve posljedice vide u Grudama gdje je nastao pomor ribe, na šta su ukazali iz udruženja Eko Akcija.

POMOR RIBE U GRUDAMA!!!Zbog skretanja rijeke Tihaljine od strane Hrvatske, u dijelu Gruda je rijeka potpuno presusila!

Gepostet von Eko Akcija am Mittwoch, 9. September 2020

 

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.