Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi grad

Rješava se problem “zgrade na vodi” u Sarajevu

alipasino

Prema izvršenim mjerenjima i eksperimentu crpljenja podrumskih prostorija, ustanovljeno je da se odvodnja vode može uraditi izgradnjom horizontalne drenaže oko zgrade koja će se postaviti na dubini od 4 metra

U C fazi Alipašinog Polja u Sarajevu uskoro će početi radovi na izgradnji drenažnog sistema čijom izgradnjom se rješava dugogodišnji problem podzemnih voda koje se zadržavaju ispod stambene zgrade u Geteovoj ulici broj 9, 10 i 11 i prodiru u podrumske prostorije uzrokujući probleme stanarima.

Za te radove iz budžeta Općine Novi Grad osigurano je 125.500 KM, a ugovor za izvođenje radova potpisan je sa firmom „Harysco“.

Prema riječima predstavnika stanara Huseina Šabića, podzemne vode ispod stambenog objekta već 5 – 6 godina ugrožavaju stabilnost zgrade u kojoj živi oko 300 stanara, a uz to voda prodire u podrumske prostorije zbog čega ih stanari ne mogu koristiti. Nakon što su probušili temeljnu ploču i došli do saznanja da se ispod zgrade voda zadržava, odnosno da se formiraju tzv. bazeni sa vodom, stanari su počeli ispumpavati vodu. Međutim, time nije riješen problem, te su putem Mjesne zajednice „Alipašino Polje C-1“ uputili zahtjev Općini, koja je u budžetu za 2019. godinu planirala sredstva za rješevanje ovog problema.

„Kada smo probušili ploču u podrumu vidjeli smo da se voda nakuplja u dubini od 3 do 4 metra ispod i prodire u podrumske prostorije, posebno usljed kišnih padavina. Obzirom na to počeli smo pumpom ispumpavati vodu, dva puta mjesečno, a da bi se voda ispraznila potrebno je oko 32 sata pumpanja“, pojašnjava Šabić, ističući da se realizacijom ovog projekta prije svega rješava pitanje stabilnosti zgrade, pa tek onda korištenja podrumskih prostorija.

Prema izvršenim mjerenjima i eksperimentu crpljenja podrumskih prostorija, ustanovljeno je da se odvodnja vode može uraditi izgradnjom horizontalne drenaže oko zgrade koja će se postaviti na dubini od 4 metra. Radit će se iskopi i polaganje cjevovoda za prikupljanje i odvodnju podzemnih voda DN 300 u dužini od oko 300 metara koji će biti spojen u kišnu kanalizaciju u ulici Trg solidarnosti na Alipašinom Polju.