Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

konceptualna umjetnica

Rješavanje posljedica seksualnog nasilja u ratu kroz umjetnost

Ajna Mahmic - Trial International u BiH, Alketa Xhafa, Ambassador Reilly
Ajna Mahmic - Trial International u BiH, Alketa Xhafa, Ambassador Reilly

Ovo važno i simbolično umjetničko djelo nadilazi granice i predstavlja omaž preživjelima seksualnog nasilja u sukobima širom svijeta

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini je 23. aprila 2024. godine, u saradnji sa organizacijom TRIAL International, ugostio svjetski poznatu konceptualnu umjetnicu Alketu Xhafu Mripu, te predstavnike društvenog i političkog života, koji su doprinijeli njenoj snažnoj umjetničkoj instalaciji „Thinking of You“, koja ima za cilj da skrene pažnju na realnost seksualnog nasilja u sukobu i njegovih posljedica. Instalacija „Thinking of You“ biće izložena u Hagu u junu 2024. godine.

Rješavanje trajnih posljedica i stigme uzrokovanih seksualnim nasilje u sukobu jedan je od ključnih prioriteta Ujedinjenog Kraljevstva. U Bosni i Hercegovini, zajedno sa našim partnerima, vlada Ujedinjenog Kraljevstva kroz rad sa i za preživjele i njihove porodice, nastoji poboljšati njihov pristup pravima i uslugama, prekinuti cikluse traume, te smanjiti stigmu kojoj su još uvijek izložene.

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Julian Reilly je 23. aprila 2024.godine, u saradnji sa organizacijom TRIAL International, ugostio svjetski poznatu konceptualnu umjetnicu Alketu Xhafu Mripu, te predstavnike društvenog i političkog života, koji su doprinijeli njenoj značajnoj umjetničkoj instalaciji „Thinking of You“, koja ima za cilj da skrene pažnju na realnost seksualnog nasilja u sukobu i njegovih posljedica. Ovaj događaj prethodi izložbi Alkete Xhafe koja će biti postavljena u Hagu u junu ove godine, povodom obilježavanja 19. juna, Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu.

“Moramo doprijeti do svih u društvu i iskoristiti sva dostupna sredstva”

Ovo važno i simbolično umjetničko djelo nadilazi granice i predstavlja omaž preživjelima seksualnog nasilja u sukobima širom svijeta. Ovo je globalni simbol sjećanja i solidarnosti sa žrtvama seksualnog nasilja. Umjetničku instalaciju čine haljine i suknje koje su donirale preživjele seksualnog nasilja u ratu, ali i oni koji podržavaju njihovu borbu za prava i priznanje.

“Koristim transformativnu i restorativnu moć umjetnosti kao sredstvo za podizanje svijesti, osnaživanje i pružanje platforme preživjelima seksualnog nasilja u sukobu da izađu i progovore. Moramo doprijeti do svih u društvu i iskoristiti sva dostupna sredstva da jednom zauvijek okončamo ovu nepodnošljivu patnju. Prva instalacija „Thinking of You“ u mom rodnom Kosovu postala je kolektivni čin slušanja i iscjeljenja, za oko 20.000 preživjelih seksualnog nasilja počinjenog tokom rata tamo. Postavljanje ove instalacije u Hagu je snažan omaž preživjelima iz cijelog svijeta i poziv donosiocima odluka da preduzmu mjere,“ rekla ja Alketa Xhafa Mripa.

U Bosni i Hercegovini, preživjele, predstavnici vlasti, umjetnici, novinari, predstavnici pravosuđa i civilnog društva, intelektualci i književnici poklonili su haljine i suknje na događaju koji je održan u Sarajevu. Njihove donacije biće sastavni dio umjetničke instalacije „Thinking of You“ u Hagu, kako bi se podigla svijest o svakodnevnim izazovima sa kojima se preživjele suočavaju, naglašavajući potrebu da se apeluje na ključne donosioce odluka da preduzmu konkretne korake na prevazilaženju ovih izazova.

„Razumijevanje stvarnosti u kojoj žive preživjele, zalaganje za njihov pristup informacijama i pravima, te inkluziju u društvo, ključni su zadaci za svaki segment društva. Imamo kolektivnu odgovornost da pokažemo solidarnosti i pomognemo da se čuje glas onih koji su najdirektnije pogođeni. To je važan korak za mirnije i inkluzivije društvo,“ naglasio je ambasador Reilly.