Rješenja za problem “dvije škole pod jednim krovom” korak po korak

BiH

20160404_2_15099891_6919665_Web

Fenomen “dvije škole pod jednim krovom” koji predstavlja najvidljiviji primjer segregacije u školama u BiH bila je tema današnjeg razgovora šefa misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini ambasadora Jonathana Moorea i potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića tokom posjete školama u Srednjobosanskom kantonu.

Posjet Srednjobosanskom kantonu, upravo je počeo u osnovnoj školi Vitez u kojoj djeluju “dvoje škole pod jednim krovom”, odnosno koja radi po nastavnom planu i programu na bosanskom, ali i na hrvatskom jeziku.

Pitanje fenomena “dvije škole pod jednim krovom” u Vitezu bile su teme razgovora ambasadora Moorea i direktora osnovne škole koja radi po bosanskom programu Armina Imamovića, ali i ravnateljice osnovne škole gdje se nastava izvodi na hrvatskom jeziku Slavicom Šerbetić koja je za ambasadora i njegovu pratnju priredila neobično iznenđenje.

Moora su naime, dočekala djeca jednog razreda s pjesmom i maramama.

Nakon Viteza ambasador Moore sa potpredsjednikom FBiH Milanom Dunovićem uputio se u Travnik. Tamo su razgovarali sa svojim domaćinima premijerom Srednjobosanskog kantona Tahirom Lendom i ministricom obrazovanja, nauke, kulture i sporta Srednjobosanskog kantona Katicom Čerkez također, o fenomenu “dvije škole pod jednim krovom”, ali i problemu povratka travničke Gimnazije Vrhbosanskoj nadbiksupiji, kao i jako lošim uvjetima koje imaju učenici Srednje mješovite škole u Travniku, a koja se nalazi u drugoj polovici Katoličkog školskog centra Petar Barbarić.

Šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini izrazio je zadovoljstvo suradnjom sa Vladom SBK posebno sa resornom ministricom Katicom Čerkez.

“Od predstavnika Vlade sam čuo da imaju dobru namjeru riješiti pitanje povratka zgrade Gimnazije Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Dakle, to je pitanje povratka imovine katoličkoj crkvi. S druge strane djeca koja pohađaju Mješovitu srednju školu u Travniku, a koja se nalazi u drugoj polovici zgrade Katoličkog školskog centra moraju imati bolje uvjete za rad. Ako bi se uspjelo završiti već započetu srednju školu to bi riješilo puno pitanja. Jeste to velika investicija ne samo za kantonalnu nego i za federalnu vladu. Najvažnije pitanje je da djeca Bosne i Hercegovine dobiju kvalitetno obrazovanje”, izjavio je ambasador Moore.

Na pitanje novinara dokle se stiglo sa rješavanjem problema “dvije škole pod jednim krovom” ministrica obrazovanja SBK-a Katica Čerkez je rekla da za nju “to nije nikada problem”.

“Meni je problem kada djeca pohađaju školu u teškim uvjetima, kada nemam stručno zastupljenu nastavu. To je problem. Isto tako danas sam rekla da daljnji pomaci kada je u pitanju problem dvije škole pod jednim krovom moraju ići korak po korak”, naglasila je Čerkez.

Premijer SBK-a Tahir Lendo obećao je da će Vlada u ovom mandatu učniti sve da se navedeni problemi oko povrata imovine crkvi i stvaranja boljih uvjeta u školama riješe na zadovljstvo svih građana.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović govoreći o problemu “dvije škole pod jednim krovom” rekao je kako “smatra da djecu ne treba razdvajati po bilo kojem principu naročito ne po nacionalnom”.

“Danas smo također došli do određenih zaključaka da neki pomaci ipak, postoje”, naveo je Dunović.

Nakon razgovora u Vladi SBK-a ambasador Moore je posjetio Katolički školski centar Petar Barbarić i mješovitu Gimnaziju u Travniku, a tijekom popodneva posjetili su i poduzeće Pharmamed iz Travnika.