BiH

Rješenje problema izvoza mlijeka u EU do 10. septembra?

01/09/2015

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba zajedno sa pomoćnikom ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Dušanom Neškovićem obavio je danas sastanak sa predstavnicima Direktorata za zdravlje i sigurnost hrane u Briselu na kojem je razgovarano o zabrani izvoza za četiri mljekare iz BiH u EU.

Kalaba je nakon sastanka kazao da bi iduće sedmice 9. ili 10. septembra mogla biti donesena odluka o nastavku izvoza, nakon što je 26. augusta stopiran izvoz zbog žalbe Hrvatske iako to danas nije potvrđeno na sastanku.

Kalaba je prošle sedmice odmah po obavještenju o zabrani izvoza uložio protestnu notu Delegaciji Evropske komisije u BiH te je zakazao sastanak u Briselu kako bi se ovaj problem riješio što prije.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas je javno apelovao na sve predstavnike EU da bude ukinuta zabrana i omogućen izvoz mlijeka iz BiH svima onima koji su uložili mnogo novca i rada i ispunili visoke standarde EU.

On je naglasio da je, osim materijalne štete, ovom zabranom “nanesena šteta i evropskim snagama i evropskoj ideji u BiH, jer je izvoz zaustavljen uprkos činjenici da su svi visoki standardi EU i veoma komplikovane procedure zadovoljene”.

Crnadak je učestvovao na Bledskom strateškom forumu 2015. koji je pod motom “Vizije novih partnerstava” održan danas i juče na Bledu, u organizaciji Ministarstva inostranih poslova Slovenije i Centra za evropsku perspektivu /CEP/, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Crnadak je učesnicima konferencije prenio nezadovoljstvo privrednika i uopšte građana BiH koje je izazvano odlukom o blokadi izvoza mlijeka iz BiH u EU.

Podsjećamo, četiri mljekare koje su dobile dozvolu za izvoz u EU su Milkos, Meggle, Livno i Mlijekoprodukt.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.