Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Robne rezerve u RS-u propale, u KS-u su državna tajna

robne rezerve

Velike poplave iz 2014. godine pokazale su da ni Bosnu i Hercegovinu ne zaobilaze prirodne katastrofe uzrokovane klimatskim promjenama, a stručnjaci su ranije upozoravali da se slične nepogode mogu očekivati i u budućnosti. Nedavno su u pojedinim evropskim zemljama iznova zabilježene poplave, a iz njemačkih gradova stizali su apokaliptični prizori vode koja nosi sve pred sobom.

Zbog toga se postavlja pitanje koliko je BiH spremna da odgovori na ove prirodne katastrofe, ne samo putem civilne zaštite ili oružanih snaga, već i određenim robnim zalihama prijeko potrebnih stanovništvu koje je pogođeno nepogodom.

Kako je u razgovoru za Fokus.ba istakla direktorica Direkcije za robne rezerve KS Amra Rizvan dugoročna svrha robnih rezervi primjerice u nafti i naftnim derivatima je obezbjeđenje minimalnih potreba stanovništva u uslovima rata i neposredne ratne opasnosti.

„Njihova svrha je i otklanjanje poremećaja u snabdijevanju prouzrokovanih prirodnim nepogodama i drugim vanrednim prilikama“, rekla je Rizvan za Fokus.ba.

No, poslovi i robe kojima raspolaže ova Direkcija predstavljaju državnu tajnu, navela je Rizvan. Građani stoga ne mogu imati uvid u ove zalihe koje bi sutra trebale spašavati upravo njihove živote.

„U slučaju eventualnog enormnog povećanja cijena ili poremećaja u snabdijevanju naftom i naftnim derivatima Direkcija za robne rezerve KS ima zadatak intervencije na tržištu“, zaključila je Rizvan.

Dok u KS i FBiH postoje robne rezerve, u RS-u je situacija mnogo teža te su građani ostavljeni na milost i nemilost eventulanim prirodnim i drugim katastrofama.

Naime, Robne rezerve RS-a nalaze se u stečaju, a dugovanja ovog preduzeća predstavljaju ogroman problem za vlast RS-a. Ovo preduzeće naslijedilo je Republičku direkciju za robne rezerve te su preuzeli i obaveze od oko 21 milion maraka.

Tokom prošle godine Uprava za indirektno oporezivanje BiH upisala je hipoteke na nekretninama Robnih rezervi RS površine veće od šest hektara, oduzela im je tri automobila i jedan traktor.

Propast robnih rezervi RS-a naišla je na oštru osudu opozicije u RS-u koja je upozoravala na kriminal u ovom preduzeću.

„Robne rezerve su služile svakome za svašta, samo nisu služile svojoj namjeni. U Robnim rezervama su izveli najbolje iluzionističke trikove nestajanja, od pšenice, konzervi do živih krava i teladi, tako da bi im David Copperfield pozavidio na umijeću“, izjavio je ranije Člаn Оdbоrа zа finаnsiје SDS-а Slаvišа Rаkоvić.