BiH

Nakon incidenta

Roditelji bošnjačke djece u Srebrenici: Ukoliko se zahtjevi ne ispoštuju nastavljamo borbu

04/02/2020

Predstavnik roditelja bošnjačke djece Mirnes Zahirović podsjetio je da su danas održali drugi sastanak roditelja djece koja pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici

U Srebrenici je danas održan sastanak roditelja djece bošnjačke nacionalnosti zbog posljednjih dešavanja u Prvoj osnovnoj školi u tom gradu, kada su se u javnosti pojavile fotografije učenika koji veličaju četnike u prostorijama škole, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od zaključaka roditelja sa današnjeg sastanka u Srebrenici jeste da sačekaju neki rok koji je predviđen za odgovor organa uprave, a to je 14 dana. Roditelji će se opet sastati u ponedjeljak ili utorak i ukoliko ne bude adekvatne reakcije ili uvažavanja njihovih zahtjev oni će onda najvjerovatnije ponoviti protest.

Roditelji bošnjačke nacionalnosti su Upravi škole, kao i nadležnim institucijama, uputili određene zahtjeve u kojima traže, između ostalog, odgovornost za incident koji se dogodio, ali i da se riješe drugi problemi.

Jedan od osnovnih zahtjeva je bio da se utvrdi odgovornost i da se da se da saopštenje kako je došlo do incidenta, ko je odgovoran, ko je manipulisao tom djecom i da li je to uopšte mjesto gdje treba da se propagira takav vid ideologije. Škola nema svoj dan, ima samo krsnu slavu iako većina djece u toj školi nije pravoslavne vjere. Drugi zahtjev se odnosio na nacionalnu grupu predmeta.

Predstavnik roditelja bošnjačke djece Mirnes Zahirović podsjetio je da su danas održali drugi sastanak roditelja djece koja pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici.

“U suštini, nije prošlo mnogo vremena, napravljeni su određeni koraci. U ime lokalne uprave je formirana komisija koja ima deset članova i koja treba da razgovara o zahtjevima roditelja. Jedan od naših zahjeva je i bio da se sjedne i pregovara. Imali smo i sastanak sa OSCE-om, koji tvrdi da će se potruditi da pozovu i Ministarstvo prosvjete i pedagoški zavod da se uključe u pregovore. Ovim putem i mi ih također pozivamo da dođu i da razgovaramo”, rekao je Zahirović.

Poručio je da su roditelji odlučni da istraju u ovoj borbi za prava djece koja pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici.

“Zaključak je da sačekamo neki rok koji je predviđen za odgovor organa uprave, a to je 14 dana. A mi ćemo se opet sastati u ponedjeljak ili utorak i ukoliko ne bude adekvatne reakcije ili uvažavanja naših zahtjev mi ćemo onda najvjerovatnije ponoviti protest. Jedan od osnovnih zahtjeva je bio da se utvrdi odgovornost i da se da se da saopštenje kako je došlo do incidenta, ko je odgovoran, ko je manipulisao tom djecom i da li je to uopšte mjesto gdje treba da se propagira takav vid ideologije. Škola nema svoj dan škole, ima samo krsnu slavu iako većina djece u toj školi nije pravoslavne vjere. Drugi zahtjev se odnosio na nacionalnu grupu predmeta”, rekao je Zahirović.

Obzirom kakva je klima u ovom gradu, nije optimističan da će se nešto riješiti, ali vjeruje da će biti nekih pomaka još u četvrtak kada je prvi sastanak novoformirane komisije.

Damir Peštalić čija djeca pohađaju Prvu osnovnu školu u Srebrenici kazao je da je bitno da se razgovara i pregovara o ovim problemima.

“Ne traje ovo od prekjučer, ovo je borba koja traje 15, 16 godina. Ona je bila jako velika 2012. godine. Prošle godine smo isto tako imali problema gdje smo molili da se razgovara, prije svega, direktora škole koji je to ignorisao, kasnije smo molili Pedagoški zavod i Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a. I oni su nas ignorisali. Dakle, naše su želje uvijek bile da se razgovara jer smatramo da se razgovorom može postići dosta toga, u najmanju ruku možemo pokazati spremnost”, pojasnio je Peštalić.

Smatra da je “dolazilo do tih razgovora danas ne bi imali ove probleme”.

“Kao roditelji, moramo pozdraviti odluku o osnivanju komisije, to je kao neki početak. Ne znamo koji je mandat komisije. Ono što je nama malo sporno jeste zašto u komisiji nema nikoga iz Pedagoškog zavoda i iz Ministarstva obrazovanja RS-a. To ćemo kao roditelji tražiti. Važno je početi razgovarati pa vidjet ćemo. Voljeli bismo da u četvrtak riješimo sve probleme”, poručio je Peštalić navodeći da je tada prvi sastanak komisije.

Nada se da će se to riješiti i da će iz Srebrenice poslati sliku čitavom svijetu da je moguće riješiti probleme u gradu u kojem je 1995. godine počinjen genocid.

Nermin Alivuković, član školskog odbora Prve osnovne škole Srebrenica i član komisije, izjavio je da je današnji sastanak održan kako bi predstavnici svih roditelja informisali roditelje bošnjačke djece, koja pohađaju tu školu, o aktivnostima koje su bile u protekloj sedmici.

“Očekujemo da će u narednom periodu, kroz rad komisije, biti uvaženi i ispoštovani zahtjevi roditelja bošnjačke djece. Svakako, to će doprinijeti stabilizaciji prilika u Srebrenici jer svi znamo da je Srebrenica osjetljiva po svim pitanjima, a pogotovo kada su u pitanju djeca. Vjerujemo da će u narednih sedam dana, kada je ponovo zakazan sastanak, doći do određenih pomaka, a ukoliko se to ne desi vidjet ćemo o narednim koracima, da li je to opet bojkot nastave. Danas se javila i ideja o pokretanju apelacije pred Ustavnim sudom BiH kada je u pitanju Zakon o osnovnom obrazovanju, koji se odnosi na slavu Svetog Save, odnosno 27. januar”, pojasnio je Alivuković.

Kako je kazao, u narednom periodu da li će apelaciju podnijeti predstavnici bošnjačkog naroda ili bošnjački član Predsjedništva BiH, kako bi se osporio taj član isto kao i 9. januar, koji diskriminira djecu bošnjačke nacionalnosti.

Veliki broj roditelja i djece, okupili su se prošle sedmice ispred Prve osnovne škole, i na ovaj način izrazili nezadovoljstvo nakon posljednjih dešavanja u ovoj obrazovnoj ustanovi, kad su se u javnosti pojavile fotografije učenika koji veličaju četnike u prostorijama škole.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.