Roming u regionu se može uskladiti sa EU i prije ulaska u Uniju

Goran Svilanovic

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović izjavio je danas na Forumu za regionalni razvoj za Evropu Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), organiziranog u okviru međunarodnog INFOFEST-a u Budvi da su, nastavno na dugogodišnju podršku regionalnoj saradnji u domenu informacionih i komunikacionih tehnologija kao dijela strategije “Jugoistočna Evropa 2020”, njihova nastojanja usmjerena na ostvarivanje konkretnog doprinosa dvjema regionalnim inicijativama, inicijativi vezanoj za roming usluge i inicijativi na polju širokopojasne infrastrukture i servisa.

– Roming je oblast u kojoj se naše ekonomije mogu uskladiti sa EU i prije samog ulaska u Uniju, a RCC će im pružiti podršku u tome. Podrška Vijeća digitalnoj transformaciji i povezanosti našeg regiona informacionim i komunikacionim tehnologijama zauzima istaknuto mjesto u našoj predstojećoj srednjoročnoj strategiji. Kao rezultat toga mi ćemo i u budućnosti tome posvećivati kontinuiranu pažnju. Naš pristup regionalnoj inicijativi vezanoj za roming usluge usmjeren je na organizaciju sveobuhvatne ‘Regionalne platforme za roming’ i izradu studije o pravnom i regulatornom uticaju Sporazuma o snižavanju cijena rominga u regionu, te njegovom uticaju na tržište – dodao je Svilanović.

Zaključio je da će Vijeće za regionalnu saradnju raditi na geografskom proširenju Sporazuma o snižavanju cijena rominga u regionu te i dalje biti glasan zagovornik regionalnog pristupa u koordinaciji politika rominga, kao i zapaženije integracije informacionih i komunikacionih tehnologija u agendi o “povezanosti”, te pri tom koristiti svaku priliku za podizanje odgovarajuće svijesti o tome, saopćeno je iz RCC-a.