Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Aksiom

Romske zajednice se suočavaju sa diskriminacijom u svim sferama života

Banlozi-Romi31

Neprihvatljivo je i da se romske zajednice i nakon 50 godina borbe suočavaju sa opsegom diskriminacije prisutne u svim sferama života pa čak i institucionalizovanom diskriminacijom

Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“ podsjeća da se 8. aprila obilježava 50 godina od održavanja Prvog svjetskog kongresa Roma, kada su se prvi put u historiji Romi odlučili na organiziranu borbu za prava Roma i Romkinja širom svijeta, te je ovaj dan proglašen kao Svjetski dan Roma.

Ovaj događaj je značajan jer se u okviru istog izglasao zvanični romski jezik, naziv naroda, zastava i himna.

Ovog dana, prisjećamo se borbe i napora ogromnog broja organizacija za jednakost, nediskriminaciju i prihvaćenost u društvu, saopćeno je iz Asocijacije mladih Roma „AKSIOM“.

U saopćenju se navodi da iako postoje pomaci, trenutno stanje kada se govori o romskim zajednicama, daleko je od idealnog.

U saopćenju se također ističe da je neprihvatljivo i da se romske zajednice i nakon 50 godina borbe suočavaju sa opsegom diskriminacije prisutne u svim sferama života pa čak i institucionalizovanom diskriminacijom.

Nejednakost, posebice u Covid – 19 kontekstu nikada nije bila vidljivija, a problemi koji se sporadično riješavaju, u samom procesu donošenja spornih odluka, veoma malo ili nikako, ne uključuje romsku zajednicu kako bi se dobila prava i istinska slika o aktuelnim potrebama.

– I sami smo svjedoci da lokalne vlasti djeluju na riješavanju problematike Roma i Romkinja u BiH na način da se vode pretpostavkama i rješavaju nepostojeće probleme i lažne prioritete kako bi se zadovoljili inostrani donatori i Evropska unija, jer navodno napredak postoji. Napredak u vidu stambenih objekata izgrađenih za romske zajednice, kojima prioritet nisu stambene jedinice, već zapošljavanje. Napredak u vidu raznovrsnih akcionih planova za riješavanje problematike Roma i Romkinja koji nisu urodili plodom, nego se od strane lokalnih vlasti usvajaju reda radi, dok u praksi ti akcioni planovi ostaju prazno slovo na papiru – navodi se u sapćenju.

Iz Asocijacija „AKSIOM“ poručuju da su godinama, desetljećima, institucije oglušene na potrebe Roma i Romkinja, te ih nerijetko osobe čija je obaveza da pomognu i doprinesu rješavanju problema, otvoreno diskriminišu.

Asocijacija mladih Roma „AKSIOM“, kao organizacija koja djeluje na terenu, bori se da glas romske zajednice se čuje dalje od romskih mahala, zatvorenih, nerijetko segregiranih od ostatka društvene zajednice.

Kao glas romske zajednice, nefiltriran i iskren, odgovorno tvrdimo da borba za jednakost, unatoč svim demotivirajućim aspektima i činjenicama kojih smo i sami svjesni u BiH, neće se zaustaviti niti usporiti borbu da Romi i Romkinje postanu ravnopravni građani i građanke naše domovine Bosne i Hercegovine,navodi se u saopćenju.