Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rosensaft usporedio Hamas s četnicima: “Molim Bošnjake da nas razumiju”

Menachem Z. Rosensaft
FOTO: Fena
Menachem Z. Rosensaft

Hamas se krije iza civila na isti način na koji se Adolf Hitler u svom bunkeru u Berlinu skrivao iza civila koji su u to vrijeme živjeli u Berlinu

Menachem Z. Rosensaft, dugogodišnji visoki zvaničnik Svjetskog jevrejskog kongresa (WJC), sin preživjelih holokausta i ugledni profesor prava govorio je za televiziju N1 o ratu Izraela i Hamasa, te eskalaciji sukoba nakon 7. oktobra, osvrnuvši se na moguća rješenja aktuelne krize.

Ugledni advokat, glavni savjetnik emeritus krovne organizacije jevrejskih zajednica diljem svijeta sa sjedištem u New Yorku uputio je apel ljudima u BiH, posebno Bošnjacima, za suosjećanje sa civilnim žrtvama, ali i na neophodnost osude Hamasa, kojega smatra genocidnom terorističkom organizacijom.

Rosensaft koji je predvodio delegaciju Kongresa u posjeti Srebrenici u julu ove godine, rekao je da on, kao dokazani prijatelj Bošnjaka, moli ovaj ovaj narod razumijevanje i suosjećanje sa Jevrejima i izraelskim narodom u odbrani od Hamasa koji ima genocidne namjere prema njima, što je – kako smatra – objelodanjeno u njihovoj povelji, a i masakru od 7. oktobra.

Pojašnjava namjeru Hamasa u eliminaciji Jevreja.

“Imam duboko suosjećanje i osjećam bol za svaku palestinsku civilnu žrtvu u Gazi”, kaže Rosensaft, dodajući, međutim, da “Izrael nema izbora nego eliminisati Hamas.”

Rosensaft napominje da je “Hamas genocidna teroristička organizacija” i da “o tome ne može biti rasprave”.

Namjera Hamasa je eliminisati Jevreje od, kako sami kažu, rijeke Jordana do Sredozemnog mora i to je, istaknuo je, definicija genocida.

“To ne znači da Hamas predstavlja palestinski narod. Ne. A to ne znači da Hamas djeluje u ime palestinskog naroda u cjelini”, istaknuo je.

U decembru 1988. Menachem je bio jedan od pet američkih Jevreja koji su se u Stockholmu sastali s Yasserom Arafatom i drugim čelnicima Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), na poziv tadašnjeg švedskog ministra vanjskih poslova Stena Andersona. Sastanak je rezultirao prvim javnim PLO-ovim priznanjem Izraela kao države na Bliskom istoku.

Podrška Palestincima legitimna uz osudu Hamasa

Komentarisao je i propalestinske demonstracije u BiH…

“Kada čujem ljude na demonstracijama u Sarajevu i drugdje kako izražavaju zabrinutost za palestinske civile u Gazi”, kaže Menachem, “ne čujem nikakvu zabrinutost za izraelske Jevreje koje je Hamas pobio 7. oktobra, niti bilo kakvu osudu Hamasovog divljaštva. To je za mene ozbiljan problem.”

Upitan kako bi razlikovao propalestinske demonstracije i skup podrške Hamasu, jer se solidarnost u BiH dominantno odnosi na suosjećanje s Palestincima, a ne s Hamasom, odgovorio je:

“Podržavanje palestinskih prava je legitimno, naravno, kao i izražavanje zabrinutosti za palestinske civilne žrtve u Gazi. Ali to se nakon 7. oktobra više ne može činiti u vakumu, bez odbacivanja i osude Hamasa. Oni koji odlaze na propalestinske demonstracije u Bosni moraju jasno i nedvosmisleno osuditi brutalna Hamasova ubistva izraelskih civila, uključujući žene, djecu, dojenčad i starce, kao što osuđuju i genocid u Srebrenici. Moraju jasno reći da nedvosmisleno osuđuju silovanja izraelskih žena i djevojaka od strane Hamasovih terorista, kao što su osuđivali silovanja bošnjačkih žena i djevojaka od strane bosanskih srpskih četnika u Foči i drugdje. U protivnom će njihova šutnja biti s pravom tumačena kao podršku Hamasu, a to je nedopustivo”, rekao je Rosensaft.

Opisao je sukob između Izraela i Palestine kao sukob dva prava, a ne između ispravnog i pogrešnog. Smatra da i jedni i drugi imaju svoje legitimne pozicije.

“Izrael ima apsolutno pravo postojati u sigurnosti. Palestinci imaju, po mom mišljenju, apsolutno pravo na vlastitu državu i život u sigurnosti uz Izrael”, rekao je ugledni njujorški advokat, dodajući, međutim, da to ni pod kojim uvjetima ne uključuje nastavak postojanja Hamasa kao prijetnje Izraelu.

Hamas se, objasnio je Rosensaft, protivio pregovorima između PLO-a i kasnije palestinskih vlasti s Izraelom, a njegova povelja “poziva na uništenje države Izrael”.

Veza između četničkog pokreta i ideologije Hamasa

U nekoliko navrata tokom razgovora za N1 Rosensaft je napravio usporedbu između Hamasa i četništva, povlačeći paralelu između ideologija Hamasa i onoga što je četnički pokret radio u BiH tokom rata devedesetih.

“Ponavljam da Hamas nije palestinski narod, već Hamas iskorištava Palestince u Gazi za svoje ciljeve. Hamas se krije iza civila na isti način na koji se Adolf Hitler u svom bunkeru u Berlinu skrivao iza civila koji su u to vrijeme živjeli u Berlinu”, naglasio je dodavši podržavanje Hamasa predstavlja podršku ubistava i pokolja civila, žena, djece, i tu ne može biti dvosmislenosti.

Rosensaft se u nastavku osvrnuo na usporedbu aktuelnih događanja na Bliskom istoku s onim što se dogodilo u Srebrenici 1995. godine, tačnije na pokušaje stavljanja znaka jednakosti između stradanja Bošnjaka i Palestinaca.

“Srebrenica je bila genocid gdje su nenaoružani muškarci i dječaci hvatani na nišanu i strijeljani”, rekao je, dodavši da je Izrael dao vremena, dvije sedmice, da ljudi iz grada Gaze i južnog dijela Pojasa Gaze odu.

“To nisu usporedive situacije. Ne želim reći da Palestinci u Gazi danas ne pate, ali Izrael nema namjeru uništavanja palestinskog naroda”, zaključio je.

Dvije države kao rješenje sukoba

Na kraju sukoba mora postojati rješenje koje će uzeti u obzir prava Palestinaca i koje će Izraelu i Palestincima dati pravo da postoje jedni uz druge, istaknuo je.

Govoreći o mogućim rješenjima problema, jasan je – to su dvije države.

“Palestina, kao politički entitet, crpi svoj legitimitet iz potpuno istog glasanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda 29. novembra 1947. kao i država Izrael”, podsjetio je Rosensaft.

“Dakle, što se mene tiče, a nisam jedini, konačni cilj i eventualno rješenje sukoba morat će biti dvije države. Realnost je da Palestina ne može i neće nestati s mape jer milioni Palestinaca žive na Zapadnoj obali, a nekoliko miliona Palestinaca živi u Gazi, sada u vrlo teškim uvjetima. I svi se moraju imati čemu radovati”, rekao je.

Prema njegovim riječima, rješenje mora postojati. Ali, ne može uključivati Hamas. Također odbacio je ideju o nekakvoj federaciji kao neodrživu.

“Neka vrsta federalne države funkcionira u Švicarskoj, ali nije funkcionirala u Jugoslaviji i vjerovatno neće funkcionirati ovdje”, ustvrdio je.

“Cilj je prvo eliminirati mržnju i nasilje i shvatiti da se oni koji se bave mržnjom i ubijanjem ne mogu tolerisati.”

Rosensaft, istaknuti član američke jevrejske zajednice, oštro je odbacio tezu Jevrejskog glasa za mir, ljevičarske aktivističke organizacije koja promiče oslobođenje Palestinaca i koja tvrdi da je ono što se sada događa u Palestini čin genocida.

“Ne vjerujem da samoobrana i pravo na samoobranu rezultiraju genocidom”, istaknuo je, međutim, dodavši kako “svi razumijemo da ima civilnih žrtava”, ali da to nije kategorija genocida.

‘Molim Bošnjake da nas razumiju’

“Mislim da sam godinama dokazao da sam prijatelj bošnjačkog naroda, izuzetno ga cijenim, poštujem, razumijem njegovu bol i potpuno suosjećam. Ali, molim i Bošnjake da nas razumiju”, kazao je.

Lako je osuditi genocid u Auschwitzu, jer se dogodio u prošlosti i počinitelja više nema, a žrtve su mrtve, smatra on.

“Na naše poistovjećivanje s boli Srebrenice mora se uzvratiti razumijevanjem boli prouzročene 7. oktobra, te se stoga odbacivanje četništva Mladića ili Karadžića mora moralno izjednačiti s potpunim odbacivanjem Hamasa i onoga što počinili su 7. oktobra”, dodao je.

Vraćajući se izraelsko-palestinskom pitanju za posljednju misao, rekao je:

“Postoji nada i definitno postoji moguća budućnosti, ali sve to – žao mi je što moram reći – mora pričekati dok rat ne završi. I u ovom konkretnom slučaju, nažalost, definicija pobjede za Izrael je eliminacija Hamasa kao prijetnje kao što je definicija pobjede za saveznike u Drugom svjetskom ratu bila eliminacija nacističke Njemačke kao prijetnje čovječanstvu.”