BiH

Komšić sa diengom

RS institucionalno veliča genocid, u Hrvatskoj se negira genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima

28/09/2019

Dieng je kazao da je u više navrata posjetio BiH i Srebrenicu, gdje je stekao kompletnu sliku o tome šta se dešavalo na našim prostorima, a u svrhu provođenja daljih aktivnosti na prevenciji genocida

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se u New Yorku sa Adamom Diengom, specijalnim savjetnikom generalnog sekretara UN-a za prevenciju genocida. Sagovornici su razgovarali o važnosti projekta za prevenciju genocida. Složili su se da je neprihvatljivo svako negiranje genocida u BiH i zločina koji su se dešavali tokom agresije na BiH.

Dieng je kazao da je u više navrata posjetio BiH i Srebrenicu, gdje je stekao kompletnu sliku o tome šta se dešavalo na našim prostorima, a u svrhu provođenja daljih aktivnosti na prevenciji genocida. Smatra da su intenzivni susreti lidera regije, uz iskren dijalog o prošlosti i bez negiranja činjenica, preduvijet za trajno pomirenje i stabilnost.

Predsjedavajući Komšić je istakao apsurdnu činjenicu, a to je da se sa začuđujućom upornošću i dan danas u entitetu RS institucionalno negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, ali i da se, prije svega u susjednoj Hrvatskoj, kroz javno i političko djelovanje pojedinaca negira zločin genocida nad Srbima, Romima, Jevrejima u Drugom svjetskom ratu u sklopu kvislinške tvorevine NDH.

“Nakon počinjenog genocida počinje se sa negiranjem i neprihvatanjem, da bi se na kraju pristupilo veličanju genocida i njegovih počinilaca. Jedan genocid ne umanjuje niti relativizira drugi”, smatra predsjedavajući Komšić.

Mišljenja je da projekat prevencije genocida mora imati specifičan pristup za svaki region, te da se ne smije upasti u zamku površnog i šablonskog pristupa.

Predsjedavajući Komšić je na kraju naglasio da mržnja ne vodi nikuda, i da svi zajedno kroz pozitivan dijalog trebamo graditi budućnost za generacije koje dolaze. Predsjedavajući Komšić pozvao je generalnog sekretara UN-a Antonia Guterresa i Adama Diengu da prisustvuju Komemoraciji i obilježavanju 25.godišnjice genocida u BiH iduće godine.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.