Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nebojša Vukanović

“RS je favela gdje se sije smrt, a među građanima vlada omerta! Ko je sljedeća žrtva?”

lukac specijalci

Da ima malo obraza, časti i odgovornosti, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač davno bi podnio ostavku, tvrdi Vukanović

U napadu na Slavišu Krunića u Trnu kod Laktaša ubijene tri osobe… Prethodnu noć u Prijedoru ubijen policajac Slavenko Tubin… U Tesliću u rješavanju neraščišćenih računa iz podzemlja niskog intenziteta, pretučen poslanik, bivši ministar zdravlja Dragan Bogdanić…. Pucnjave, ubistva, reketiranje, pljačke, obračuni postali su naša svakodnevnica, a Republika Srpska i BiH pretvorili su se u klasičnu brazilsku favelu, u kojoj vladaju nasilje, strah, anarhija, mafija…, pita se u svom komentaru Slaviša Vukanović, zastupnik u Skupštini RS-a.

Da ima malo obraza, časti i odgovornosti, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač davno bi podnio ostavku, posebno nakon niza afera, sramnih dešavanja, zataškavanja, krađe i uništavanja dokaza nakon ubistva Davida Dragičevića. Svima je jasno da u Republici Srpskoj i BiH nema pravne države, da policija i institucije ne mogu da garantuju bezbjednost i slobodu građanima, da caruje nasilje i kriminal, da se plaća skupa cijena činjenici da su Partije i političari zarobili institucije i zatrovali ih korumpiranim aparatčicima-poslušnicima.

Ubistvo Slaviše Krunića, vlasnika „Sektora“ i više firmi koje su se bavile zaštitom i bezbjednošću, potreslo je javnost u Srpskoj i unijelo dodatni strah među ionako preplašene građane, jer se više niko ne osjeća sigurnim i bezbjednim. Krunić nije bio dio vladajućih struktura, bio je na njihovom udaru i pod pritiskom dugo vremena, i vrlo je vjerovatno da će naručioci i pozadina ovog ubistva ostati nerasvijetljena sve dok ova vlast drži sve konce u svojim rukama. Činjenica da ga je ubio presuđeni kriminalac, lice sa potjernice koje bi trebalo biti u zatvoru, najbolje govori u kakvoj državi živimo.

Među građanima vlada omerta, većina ćuti i iz straha ne želi da govori o suštinskim problemima društva, jer strahuju od kazne i posljedica, ali stavljanje glave u pijesak neće ništa riješiti. Pitanje je ko je sljedeća žrtva u faveli zvanoj Republika Srpska, i ko će sledeći glavom da plati otpor mafiji i suprotstavljanje anarhiji i nakaradnom sistemu, pita se Vukanović.