Admiral James Foggo

“RS mijenja stavove, ne vidim zašto ne žele da BiH uđe u NATO”

james_foggo

“Želim javno kazati da je NATO zahvalan BiH na njenom dugogodišnjem doprinosu operacijama podrške mira u cijelom svijetu, i to ne samo NATO-u nego i EU i UN”, rekao je Foggo

Komandant Zajedničke komande snaga NATO-a u Napulju, admiral James Foggo, izjavio je u Sarajevu da ne vidi razloge zašto Republika Srpska ne želi da Bosna i Hercegovina bude članica NATO-a. To je savez koji štiti države članice, sprečava nasilje, prevashodno izvodi odbrambene a ne ofanzivne operacije, naglasio je.

Foggo je tim riječima odgovorio na jedno od novinarskih pitanja i napomenuo također da je proteklih godina Republika Srpska mijenjala stavove o Akcijskom planu za članstvo (MAP) u NATO-u.

Admiral podržava da Bosna i Hercegovina podnese NATO-u prvi godišnji nacionalni program jer će to, po njegovim riječima, biti doprinos stabilnosti i sigurnosnom okviru potrebnom za ekonomski rast i prosperitet  zemlje.

Admiral James Foggo obratio se novinarima u Sarajevu zajedno s ministricom odbrane Bosne i Hercegovine Marinom Pendeš nakon razgovora tokom današnje posjete delegacije Zajedničke komande snaga NATO-a iz Napulja Ministarstvu odbrane BiH.

Po  izjavi ministrice Pendeš, na sastanku dviju delegacija je, između ostalog, razgovarano o euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, aktiviranju MAP-a i pitanju prvog nacionalnog godišnjeg programa BiH.

Posjeta je bila djelotvorna, cijeni ministrica Pendeš i očekuje i dalje dobru suradnju.

Admiral Foggo također cijeni posjetu uspješnom i  naglašava da Bosna i Hercegovina ima ključnu ulogu za evropski mir i sigurnost te promoviranje stabilnosti na zapadnom Balkanu.

– NATO je predan nastavku snažnog partnerstva sa Bosnom i Hercegovinom te jačanju naše suradnje i interoperabilnosti. I moja današnja posjeta naglašava važnost ove zemlje za NATO i zapadni Balkan te želim javno kazati da je NATO zahvalan Bosni i Hercegovini za njen dugogodišnji doprinos operacijama podrške mira u cijelom svijetu, i to ne samo NATO-a nego i Evropske unije i Ujedinjenih naroda. Vaš doprinos je od izuzetne važnosti za naša nastojanja i doprinosi našoj kolektivnoj sigurnosti i stabilnosti – njegove su riječi.

Partnerstvo između BiH i NATO-a prošireno je ulaskom Bosne i Hercegovine u Partnerstvo za mir 2006. godine, a razvijalo se dalje i u proteklih 13 godina. Važno je nastaviti taj zamah i ići naprijed, naglašava Foggo, i podstiče Bosnu i Hercegovinu da nastavi napredovati tako što će njene oružane snage učiniti modernijim i interoperabilnijim.

– Ta poboljšanja će vašim oružanim snagama dati sposobnosti koje mogu koristititi za pružanje pomoći civilnim organima i u odgovoru na prirodne katastrofe u zemlji te nastavak doprinosa međunarodnim mirovnim i sigurnosnim  misijama u inostranstvu – njegove su riječi.

Komandant Zajedničke komande snaga NATO-a stacionirane u Napulju izrazio je punu predanost Alijanse da podrži Bosnu i Hercegovinu, uključujući i podršku unutar zemlje kroz svakodnevno djelovanje NATO štaba u Sarajevu, u vidu stručne pomoći i savjeta Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama, kao institucijama angažiranim na raznim aktivnostima koje jačaju partnerstvo NATO-a i Bosne i Hercegovine.