Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odlučeno na sjednici

RS nabavlja 160.000 doza vakcina Sinopharm – dvije doze 90 KM

20210416_2_47848602_64303592_Web (1)

Republički štab za vanredne situacije odlučio je da se od ponedjeljka na nastavu vraćaju srednjoškolci i studenti u RS-u

Republički štab za vanredne situacije na današnjoj sjednici ovlastio je Institut za javno zdravstvo bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) za nabavku 160.000 doza vakcina Sinopharm, za vakcinisanje 80.000 osoba, i za te namjene je odobreno 7.257.600 KM bez PDV-a, javlja Anadolu Agency (AA)

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a, rekao je da će ova sredstva biti upućena u Kompenzacioni fond RS-a koji će donijeti odluku o izdvajanju za Institut.

Šeranić je istakao da prema informativnoj ponudi prva doza vakcina košta 45,36 KM bez PDV-a, odnosno 90,72 za obje doze bez PDV-a, a cijena obuhvata sve ostale troškove, kao što su prevoz, čuvanje i distribuciju vakcina.

Govoreći o situaciji u Prijedoru Šeranić je istakao da je propalo nešto više od 1.300 druge komponente vakcine Sputnik V, a da je ove sedmice stiglo 6.000 ruskih vakcina (po 3.000 prve i druge komponente) za koje se čeka odobrenje Agencije za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine pa će Prijedorčani čija je revakcinacija odgođena biti revakcinisani novopristiglim vakcinama. On je pojasnio da su zatražili od dobavljača da se nabavi sporna količina druge komponente vakcine kako bi se nadoknadio gubitak u Prijedoru.

Šeranić je rekao da je u Institut za javno zdravstvo RS-a stiglo 10.000 doza vakcina koje je donirala Republika Srbija, a danas će uzorci biti poslani na kontrolu serije u Agenciju za lijekove BiH.

Govoreći o nabavci vakcina Šeranić je podsjetio i da ostaju najave da će iz COVAX mehanizma nakon 23. aprila stići dodatne količine AstraZeneca i Pfizer vakcina, a da se očekuje i veći kontigent ruskih vakcina Sputnik V.

Republički štab za vanredne situacije odlučio je danas da od ponedjeljka kreću s normalnim radom srednje škole i visokoškolske ustanove na području RS-a. U prethodnom periodu za srednjoškolce i studente zbog epidemiološke situacije nastava za srednjoškolce i studente odvijala se online. Prethodno je povratak u školske klupe odobren od 12. aprila za učenike od 6. do 9. razreda te od 6. aprila za učenike od 1. do 5. razreda.

Komentarišući epidemiološku situaciju Šeranić je rekao da je primjetan manji broj zaraženih i manji broj uzoraka, a i iz domova zdravlja potvrđeno je da je broj pregleda niži nego to je bilo u prethodnom periodu.

Šeranić i Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a, pozvali su građane da nastave da poštuju mjere koje su i u prethodnom periodu bile na snazi, naročito zbog predstojećih vaskršnjih praznika i 1. maja.

“Pozivamo građane da budu svjesni da je epidemiološka situacija jako krhka i da može biti narušena nepoštivanjem mjera”, rekao je Branislav Zeljković.