Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RS ostala bez oko 400.000 stanovnika

banja luka mladi odlazak

Republika Srpska (RS) do danas je ostala bez oko 400.000 stanovika ili gotovo trećine svoje populacije – upozorio je danas demograf Aleksandar Čavić ukazujući da se moraju odmah poduzeti konkretne sistemske mjere s ciljem poboljšanja ove situacije.

– Bilo koja mjera, koja bi za cilj trebalo da ima povećanje nivoa rađanja i smanjenje emigracionog talasa, mora da bude jasna i dugoročna, s obzirom na to da ovaj demografski problem nije nastao u kratkom periodu i rješenje nije moguće naći u ad hoc mjerama – rekao je Čavić, nakon okruglog stola o temi “Program obnove RS – demografska obnova”, koji je danas održan u Banjoj Luci u organizaciji PDP-a.

Naglasio je da je neophodno usvojiti populacionu politiku, čija bi dva centralna elementa bila pronatalitetna i migraciona politika RS-a te set mjera koje će dati rezultate u smislu zaposlenih žena majki.

Da je demografija prioriteno pitanje za RS ukazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović, ističući da su u ovoj oblasti prisutni zabrinjavajući trendovi, što traži mnogo aktivniju pronatalitetnu politiku.

– U RS je lani bilo više umrlih, nego rođenih za oko 4.500 osoba, dok je prije 16 godina taj podatak bio mnogo pozitivniji u smislu rođenih – naglasio je Borenović.

Predstavnici ove stranke razgovarali su s demografima, sociolozima i predstavnicima udruženja porodica sa četvoro i više djece kako uspostaviti dugoročne mehanizme popravka stanja u ovoj oblasti.

– Ovo je za nas prioritet i mora uslijediti demografska obnova RS-a – naglasio je Borenović.

rs