Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Entitetski interes

RS želi progurati gasovod koji će je spojiti sa Srbijom, a država BiH treba da potpiše?!

S potpisivanja Istocne Interkonekcije FOTO SRBIJAGAS

Otkrivamo šta stoji u nacrtu međudržavnog sporazuma BiH i Srbije, s kojim Tegeltija uslovljava usvajanje sporazuma “Južna interkonekcija” s Hrvatskom

Nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija na sjednici Vijeća održanoj prije dva dana uslovio projekat izgradnje gasovoda „Južna interkonekcija BiH i Hrvatske“ novim projektom iza kojeg stoji Republika Srpska, a to je „Nova istočna interkonekcija BiH i Srbije“, Fokus.ba došao je do prednacrta ovog međudržavnog ugovora.

Piše: A. DUČIĆ/Fokus.ba

Podsjetimo, ministri iz RS-a blokirali su usvajanje odluke o zaključivanju sporazuma sa Hrvatskom o izgradnji gasovoda „Južna interkonekcija“ kojeg podržavaju i Sjedinjene Američke Države koji je u prošao sve potrebne procedure.
S druge strane, „Nova istočna interkonekcija“ isključivo je rezultat dogovora RS-a sa Srbijom, pa se u prednacrtu međudržavnog sporazuma navodi da je ovaj projekat koji bi treba biti međudržavni uvršten u Prostorni plan RS-a od 2025. godine.

Navodi se da je on od visokog prioriteta za Republiku Srpsku budući da je izgradnja tog gasovoda predviđena na relaciji Srbija-Bijeljina-Banja Luka-Prijedor-Novi Grad (Bosanski Novi), dakle povezuje isključivo gradove na području RS-a.
Ističe se da su ugovor u izgradnji navedenog gasovoda 16. marta 2021. Potpisali JP „Srbijagas“ Novi Sad i „Gas -RES“ Banja Luka, dakle potpisan je na nivou entiteta RS-a i države Srbije. A da se, u suštini, ne radi ni o kakvom međudržavnom sporazumu govori i to da vlasništvo nad gasnom mrežom neće imati BiH, već Republika Srpska. To također stoji u nacrtu ovog sporazuma.

Inače, navedeni gasovod bi se trebao priključiti Turskom toku odnosno terminal u Aleksandroupolisu (Grčka).
Kada je riječ o „Južnoj interkonekciji“ on će se graditi na relaciji Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik/Travnik sa odvojkom za Mostar te osigurava diversifikacija pravaca i eventualno izvora snabdjevanja prirodnim gasom (LNG Krk, IAP – gas iz kaspijske regije).

Za razliku od „Nove istočne interkonekcije“ koji nije prošao procedure te je za sada predstavljen samo od interesa za RS, „Južna interkonekcija je uvršten u Desetogodišnji plan razvoja gasnih mreža za 2018. godinu Evropske mreže operatora gasnog sistema – ENTSOG TYNDP 2018, te se nalazi na PECI/PMI listi 2018 projekata od uzajamnog interesa za zemlje članice Energetske zajednice zemalja jugoistočne Evrope.

Za investitora je određen BH Gas, međutim prema amandmanima Kluba Hrvata u Domu naroda FBiH na istoimeni zakon koji je u proceduri u Federalnom parlamentu, traži se da se „BH Gas“ eliminiše te da umjesto ove kompanije to bude „Južna plinska interkonekcija d.o.o. Mostar“, preduzeće koje još ne postoji a koji bi osnovali kantoni kroz koje prolazi gasovod.

Tako je i u dijelu „Južne interkonecije“ uveliko na sceni politizacija projekta odnosno uslovljavanje njegove izgradnje s etno-teritorijalnim aspektima, a iza čega stoji HDZBIH.