Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RSE: Niko nije kriv za “samoubistvo” Zukićevog konja

amir zukic konj

‘I konje ubijaju, zar ne’, naziv je kultnog filma iz 1969.godine, koji bi se u Bosni i Hercegovini mogao nazvati ‘Konji se ubijaju, zar ne’, a po scenariju koji se dogodio u junu prošle godine kada je pod čudnim okolnostima ubijen konj bivšeg generalnog sekretara Stranke demokratske akcije (SDA) Amira Zukića.

U policijskom izvještaju tada je navedeno, podsjeća za Radio Slobodnu Evropu Zukićev advokat Ahmed Žilić, da se životinja mogla samopovrijediti.

Nakon toga Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je u februaru donijelo odluku da neće pokretati istragu, jer ‘prijavljeno djelo nije krivično’, poslije čega je Žilić podnio pritužbu. No, iz Kantonalnog tužilaštva je stigao odgovor da je pritužba neosnovana.

“Iz izjave Zahida Valjevca, doktora veterinarske medicine, Elvina Sinanovića, koji je, također, liječio kobilu Odet od bolesti kolika i Haruna Kaplana, trenera, jasno proizilazi da je kobila bila bolesna od dojinačkih kolika, a da je u tom periodu jahana, što je pogoršalo njeno zdravstveno stanje i imalo za posljedicu smrtni ishod kobile”, kaže Azra Alić iz Tužilaštva Ze-do kantona.

Ahmed Žilić o svemu za RSE kaže:

“Sumrak pravne države se nastavlja. Problem je u tome što ne možete uvjeriti da konj nije suicidalna životinja”, kaže Žilić.

Prethodno je, podsjeća on, zanemaren izvještaj Muamera Derviševića, veterinara koji je liječio konja i koji je u svom nalazu ukazao na brojne povrede na glavi koje su dovele do smrti, ali i izjave dekana sarajevskog Veterinarskog fakulteta kako u literaturi nije naišao na slučajeve suicidalnosti konja.

Zbog toga Žilić vjeruje kako se radi o političkom slučaju, te da će pravdu nastaviti da traži na višim pravosudnim institucijama.

“Ovom tužilačkom odlukom podilazi se vladajućim političkim centrima moći, jer se nije željelo istražiti i razotkriti do kraja ko stoji iza ubistva konja i ko je nalogodavac, jer je proslijeđena jedna mračna mafijaška poruka”, ističe Žilić.