Koštao 19 miliona KM

RSE: Vlada Republike Srpske bez tendera kupila avion

avion (1)

Mora se zahtijevati od Vlade Republike Srpske da objavi sve dokumente i informacije, odnosno da obrazloži kojim procedurama je išla kupovina ovog aviona

Novi avion Cessna Citation CJ4, koji je Vlada Republike Srpske kupila za 19 miliona konvertibilnih maraka (9,5 miliona evra) stigao je na banjalučki aerodrom Mahovljani.

Zbog nabavke novog aviona entitetska vlada je 24. oktobra napravila rebalans budžeta za 2019. kako bi povećala budžet Vazduhoplovnog servisa Republike Srpske sa prvobitnih 1,1 milion KM (550 hiljada evra) na 21,5 milion KM (10,75 miliona evra).

Iz Vlade nisu odgovorili na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) na koji način je kupljen avion, s obzirom da nije bio raspisan javni tender za nabavku u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, niti je kupovina nove letjelice bila u Planu javnih nabavki entitetske Vlade za 2019. godinu.

Milena Mastalo, iz Transparency internationala BiH, kaže da svako trošenje javnog novca mora biti transparentno i u skladu sa zakonom, što ovdje nije slučaj.

“Mora se zahtijevati od Vlade Republike Srpske da objavi sve dokumente i informacije, odnosno da obrazloži kojim procedurama je išla kupovina ovog aviona. Evidentno je da se u ovom slučaju išlo na izuzetke od Zakona o javnim nabavkama, ali se mora pojasniti građanima koji su finansirali kupovinu ovog aviona zbog čega je to tako”, ističe Mastalo.

Razlog za nabavku novog aviona nismo uspjeli saznati, jer Sreten Ilić, pilot i direktor u Vazduhoplovnom servisu Republike Srpske, nije želio da govori za RSE.

Prodaju ove letjelice putem licitacije 24. septembra 2019. godine najavio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

“Na osnovu procijene koju su uradili iz Cessne nismo bili zadovoljni sa procijenjenom vrijednosti za naš avion i donijeli smo odluku da kompletan iznos za nabavku aviona finansiramo iz budžeta Republike Srpske, i po dolasku tog novog aviona, ovaj avion koji sada imamo prodaćemo na licitaciji jer smatramo da ćemo time znatno više dobiti sredstava nego da smo išli u zamjenu i doplatu za novi avion”, pojasnio je tada Višković.

Odgovori koji se čekaju
Iz Vlade Republike Srpske nismo dobili odgovor na naš upit da li je pokrenuta procedura za prodaju stare letjelice Cesne-525.

RSE nije dobila odgovor ni da li je prodat još jedan avion u vlasništvu Vlade Republike srpske – Cesna 500 kojeg je Vlada pokušala prodati 19. aprila 2018. godine putem javne licitacije po početnoj cijeni od 160.000 evra.

Ekonomista Zoran Pavlović kaže da Vlada Republike Srpske nije uradila studiju ekonomske opravdanosti nabavke nove letjelice koja bi pokazala da ova nabavka nije isplativa.

“Studija bi pokazala da bi bilo jeftinije rentirati avion kao taxi da vas odvede iz tačke A u tačku B kao što je to predlagala Svjetska banka za situaciju sa prevozom građana Željeznicama Republike Srpske”, kaže Pavlović.

Pavlović dodaje i da ovaj potez pokazuje bahato odnošenje prema novcu svih građana, jer se troši na luksuz, a da se u obzir ne uzima realna ekonomska situacija u ovom entitetu, te ističe da mnogo bogatije zemlje nemaju u svom posjedu avione.

“To je prosto pokazano kupovinom ovog aviona za kojeg ne znamo ni koga će voziti ni zašto će voziti ni kuda će voziti i koliko će to imati koristi koju bi trebalo da se obezbijedi za građane Republike Srpske. To je po meni potpuno nepotrebno, na kraju krajeva, ni Slovenija kao mnogo bogatija zemlja od Republike Srpske nema svoj avion”, smatra Pavlović.

Novi avion Vlade Republike Srpske Cesna CJ4, prema tvrdnjama proizvođača najbolji je avion iz ove serije koji ima maksimalni domet od 4.009 kilometara, što ga čini malim avionom najdužeg dometa.

Ova letjelica može da preveze do 10 putnika na dužim letovima, a luksuzno je opremljena sa šest potpuno samostalnih sedišta, medijskim priključcima, ima i WIFI mogućnost povezivanja a poseduje i prostor za osvežavanje, izvlačeće stolove i dosta prostora za odlaganje, što će letove entitetskih zvaničnika učiniti vrlo komfornim.