Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RTRS i RTVFBiH protiv etničke podjele servisa

BiH

rtv-dom (1)

Radio-televizije Republike Srpske /RTRS/ i Radio-televizije Federacije BiH /RTV FBiH/ odlučno se protive etničkoj podjeli javnih servisa, pa tako i BHRT-a, što se pokušava instalirati najnovijim službenim prijedlogom Ministarstva saobraćaja i veza BiH o uspostavljanju nacionalnih TV kanala na BHRT-u.

Entitetski javni servisi RTRS i RTV FBiH, smatraju da su ovi najnoviji prijedlozi Ministarstva saobraćaja i veza BiH duboko antievropski i antidemokratski, te predstavljaju korak unazad i dovode u pitanje osnovnu postavku javnih servisa u BiH koja se i temelji na tome da javni servisi u cjelokupnom programskom sadržaju budu na usluzi svim građanima, bez obzira na njihovu nacionalnu ili vjersku pripadnost.

“Ujedno, smatramo da takav prijedlog, i sa stanovišta novinarske profesije i sa stanovišta društvenog efekta, predstavlja još jedan vid segregacije kakvu već imamo u obrazovanju kroz takozvani projekt `dvije škole pod jednim krovom` gdje su učenici u istoj školi razvrstani po etničkim razredima. Mislimo da je primitivno i veoma loše razvrstavati javne servise, novinare i ostale zaposlene na taj anticivilizacijski način”, saopšteno je iz RTRS-a i RTV FBiH.

Poslovodni odbori RTRS-a i RTV FBiH navode da su opredijeljeni za aktuelne javne servise – BHRT, RTRS i RTV FBiH, a koje prvo treba finansijski putem novog modela RTV takse stabilizizovati, te dalje u skladu sa demokratskim i poslovnim načelima upotpuniti i reformisati kako bi još snažnije i kvalitetnije ispunjavali svoju ulogu rasterećeni bilo kakvih primitivnih podjela u vlastitim programskim strukturama.

“Iz tog razloga protivimo se instaliranju ovakvog vida ozakonjenja segregacije u novom prijedlogu Ministarstva saobraćaja i veza BiH u Izmjenama i dopunama Zakona o BHRT-u”, poručuju iz RTRS-a i RTV FBiH.