Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

RTRS objavio visinu primanja koja imaju Đaković i Lazanski

08/03/2017

“Radio-televizija Republike Srpske” dosad je Miroslavu Lazanskom isplatila 17.602,47 KM po osnovu autorskog ugovora, a Mati Đakoviću 16.142,38 KM zarađene plate.

– Miroslav Lazanski je na RTRS-u angažovan od marta 2016. godine sa autorskim ugovorom” za emisiju „Lazanski direktno”. Za deset mjeseci 2016. godine i prvi mjesec 2017. godine, Miroslavu Lazanskom po osnovu autorskog ugovora, isplaćeno je ukupno 17.602,47 KM, odnosno mjesečno 1.600,22 KM”, navedeno je u odgovoru RTRS portalu Frontal.rs.

U RTRS tvrde da u iznos naknade po autorskom ugovoru “bez dodatnih troškova ulaze i svi ekskluzivni sadržaji koje Miroslav Lazanski snimi na terenu kao što su bili materijali sa sirijskog ratišta, te ostali događaji koje prati Lazanski”.

Mati Đakoviću, zaposlenom u RTRS od juna 2016. godine, na ime plate do sada je isplaćeno 16.142,38 KM – u prosjeku 1.718,75 KM mjesečno uz obračun minulog rada i toplog obroka”.

Takođe, RTRS navodi da ostali troškovi Lazanskog i Đakovića prema planiranim budžetima za emisije “Lazanski direktno” i “Telering”, po emisiji iznose između 100 i 200 KM.

RTRS je ranije odbijao da odgovori na poslaničko pitanje Kluba poslanika Partije demokratskog progresa o ličnim primanjima Lazanskog i Đakovića, tvrdeći da ta informacija predstavlja lično primanje autora.

Pošto je RTRS odbio da saopšti tražene podatke, Klub PDP u Narodnoj skupštini Republike Srpske ponovo je uputio pitanje Ministarstvu saobraćaja i veza u vezi angažmana Lazanskog i Đakovića u JS RTRS.

“Pod kojim uslovima (finansijskim i nefinansijskim) Miroslav Lazanski i Mato Đaković učestvuju u kreiranju programskog sadržaja RTRS? Koliko im je pojedinačno do sada novca isplaćeno? Molimo vas da nam dostavite sve uplate, uključujući i putne troškove”, navodi se u pisanom pitanju resornom ministarstvu vlade Republike Srpske.

“U odgovoru koji smo tada dobili iz ministarstva navodi se da „autorska naknada po osnovu Autorskog ugovora predstavlja lično primanje autora, odnosno lični podatak, i da u tom smislu JP Radio-televizija Republike Srpske nije ovlaštena da trećoj strani otkrije lične podatke, a u skladu sa članom 17. zakona o zaštiti ličnih podataka BiH“, kazali su iz PDP-a.

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH, na upit PDP-a, dala je mišljenje da, kada je riječ o prihodima zaposlenih u javnim organima, objavljivanje takvih informacija nije u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti ličnih podataka.

https://www.youtube.com/watch?v=s0uZLyjHjOM

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.