Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

RTV FBiH: BHRT nema čak ni valjan toalet u vlastitoj zgradi

Karamehmedović: BHRT je na ivici opstanka

Poslovodni odbor RTV Federacije BiH obavijestit će Tužiteljstvo BiH o svakodnevnim prijetećim najavama od strane pojedinaca iz Uprave i Sindikata BHRT-a, a koji prijete značajno umanjiti produkcijske kapacitete te prekinuti emitiranje programa Radio-televizije Federacije BiH, a poslije i programa BHRT-a, saopćeno je iz RTV FBiH.

U RTVFBiH smatraju da se u ovome slučaju radi o najavi počinjenja kaznenoga djela jednostranoga prekida emitiranja programa, što bi, kako navode, nanijelo nesagledivu štetu sustavu javnoga emitiranja u BiH.

-Upozoravamo na potpuno netačne tvrdnje o navodnim dugovanjima RTVFBiH kojima Uprava BHRT samo želi opravdati potez najavljenoga gašenja oba javna emitera u Sarajevu, prikriti vlastitu nesposobnost rukovođenja javnim resursima i kreirati mučne odnose među radnicima ove dvije kuće s ciljem daljnjeg srozavanja kvaliteta programske produkcije – navodi se u saopćenju Poslovodnog odbora RTV FBiH.

iz RTV FBiH tvrde da je BHRT samo po osnovu redovnih mjesečnih uplata od RTV Federacije BiH, a koje su za proteklih 13 godina premašile ukupan iznos od 100 miliona KM, oprihodovala sredstva koja su BHRT-u bila dostatna za isplatu baš svih bruto plaća u tom vremenskom periodu.

-Pored toga, za tih istih 13 godina, osim pomenutih kompletnih troškova svih plaća, koje je za BHRT podnijela RTV Federacije BiH, BHRT je još oprihodovala čak oko pola milijarde KM, a po osnovu: 50% redovnih prihoda od RTV takse, vlastitog marketinga, iznajmljivanja svojih mnogobrojnih resursa, rasprodaje svojih mnogobrojnih resursa, itd. Pored svega navedenoga, BHRT već dugo, kao i danas, ne isplaćuje bruto plaće, svaki novi mjesec vodi životnu bitku da podijeli neto plaće, nema relevantan program, nema kadrovsku politiku, nema adekvatne tehničke resurse, a nema čak ni valjan toalet u vlastitoj zgradi – ističe se u saopćenju.

Poslovodni odbor RTV FBiH također navodi da je BHRT proteklih godina prema Zakonu o Javnom radio-televizijskom sistemu BiH bila dužna 25% vlastitoga programa naručiti iz produkcije Federalne televizije i Radio-televizije Republike Srpske, ali da BHRT nikada nije kod FTV naručila niti jednu minutu programa zbog čega je, kako se ističe, TVFBiH oštećena za više od 35 miliona KM.

-Umjesto toga BHRT je, bez natječaja, program naručivao i naručuje uglavnom kod privatnih porodukcija, što je jedan od razloga stanja u kom se nalaze, dok su sredstva od preko 100 miliona KM koja je RTVFBiH uplatila, umjesto na bruto plate, trošena nerazumno na kontinuirana velelepna i bezrazložna putovanja uprave i njihovih urednika, putovanja koja ne prestaju čak niti u današnjoj besparici – saopćeno je iz RTV FBiH.

Posebna zabrinutost u saopćenju se izražava zbog “činjenica da su javni napadi BHRT-a prerasli u otvorenu i brutalnu fazu onoga momenta kada se Poslovodni odbor RTV Federacije BiH, zajedno s kolegama iz RTRS-a, javno i oštro usprotivio podjeli BHRT-a na etničke kanale, čime su srušeni „tajni dogovori“ s pojedinim političkim opcijama i čiju su realizaciju priželjkivale određene strukture na BHRT-u.”

-Nakon evidentne kadrovske, financijske i pogramske devastacije BHRT-a, sada se ide i u gašenje signala BHRT-a i signala RTV Federacije BiH. To je zadnja linija ispod koje ne možemo ići. Poslovodni odbor RTV Federacije BiH poručuje da će ustrajati na opstanku jedinstevnoga sistema emitiranja u našoj zemlji i da ćemo se suprostaviti svakoj ideji gašenja signala bilo kojeg emitera, kao i segregaciji urednika i novinara po nacionalnoj osnovi – navodi se, između ostalog, u saopćenju za javnost Poslovodnog odbora RTV FBiH.