Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mramor

Rudara zatrpala zemlja, spasioci ga pokušavaju izvući

nesreća u rudniku mramor
FOTO: Rudnik Mramor

“Ulažu se ogromni napori da se pokušamo probiti kroz dio jamske prostorije do radnika koji je ostao u toj jamskoj prostoriji. Nimalo lak zadatak, ulažu se nadljudski napori”

U Rudniku lignita Mramor nadomak Tuzle jutros je došlo do obrušavanja zemlje koja je zatrpala jednog rudara. Spasioi ga pokušavaju izvući spasioci.

Nesreća se dogodila jutros u jami na otkopu, kada je došlo do obrušavanja zemlje. Tom prilikom je zatrpan jedan rudar koji je rođen 1973. godine.

Pripadnici specijaliziranih službi za spašavanje u Rudniku Mramor pokušavaju doći do rudara koji je ostao zarobljen nakon obrušavanja zemlje.

Neozbiljno je davati bilo kakve procjene

Radi se o prvom kopaču u jami koji je, na kraju smjene, po završetku eksploatacije, trebao obaviti zatvaranje jamske prostorije, kaže za “Avaz“ predsjednik Sindikata rudara FBiH Sinan Husić.

– U složenoj smo i izazovnoj situaciji. Ulažu se ogromni napori da se pokušamo probiti kroz dio jamske prostorije do radnika koji je ostao u toj jamskoj prostoriji. Nimalo lak zadatak, ulažu se nadljudski napori. Neozbiljno je davati bilo kakve procjene jer se na svakom koraku ispituju okolnosti koje se u tom trenutku pojavljuju – kazao nam je Husić.