Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

protesti se nastavljaju

Rudari probili policijski kordon i blokirali magistralni put M-17

Rudari20magistralni20put20m1720-20Harun20Bosnjak2

Rudari su poručili da neće otići sve dok se račun Rudnika ne odblokira i ne dobiju zarađene plate i naknade

Rudari Rudnika mrkog uglja Zenica blokirali su magistralnu cestu M-17, probivši policijski kordon koji je bio formiran na toj lokaciji. Blokiran je ulaz u Zenicu iz pravca Sarajeva.

Rudari su poručili da neće otići sve dok se račun Rudnika ne odblokira i ne dobiju zarađene plate i naknade.

Predsjednik Sindikata RMU Zenica Elvedin Abdić je istakao da im ništa drugo nije preostalo osim blokade, nakon što im se niko nije obratio kako bi riješili njihove probleme.

Noć proveli na otvorenom

“Završili smo u 10.00 sati svoju sindikalnu aktivnost s protestima. Ovdje sam došao kao rudar, kao čovjek i spreman sam s rudarima biti ovdje do kad god oni budu. Kao sindikalac sam spreman pregovarati čim nas neko pozove”, poručio je Abdić, prenosi BHRT.

Rudari su jutros samoinicijativno odlučili blokirati magistralnu cestu M-17, nakon što su proveli noć na otvorenom ispred Gradske uprave Grada Zenica.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, koji pružaju podršku zeničkim rudarima u traženju njihovih prava, odlučili su se uputiti u Dom rudara, dok su rudari odlučili samoinicijativno uputili ka M-17 kako bi blokirali cestu.

Rudari su pozvali i svoje porodice da im se priključe na protestnom skupu.

Izlaze i na petlju?

Najavljuju i izlazak na petlju na ulazu u grad, gdje se nalazi kuća gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića.

Na protestima je trenutno oko 250 rudara, koji iskazuju sve više nervoze te zahtjevaju da izjasne iz Gradske uprave Grada Zenica, ali i prijete blokadom Grada Zenica.

Podsjetimo, rudari već nekoliko dana protestuju zbog neisplaćenih februarskih plata i naknada, a usljed blokade računa RMU Zenica.

Gradsko vijeće Zenice jučer je dalo podršku rudarima te zaključkom zahtijevalo od Kasumovića da u što prije deblokira račun preduzeća.

Također, zahtjevaju  da se u narednih 30 dana dogovore o tekstu sporazuma za otplatu duga na rate za preostali dug za zatezne kamate.

Sindikat rurdara ovaj put traži da se u kreiranje rješenja uključe i premijer FBiH Fadil Novalić, ministar Nermin Džindić i direktor EPBiH Admir Andelija. Također, Gradska uprava Grada Zenica, gradonačelnik Fuad Kasumović i direktor RMU Zenica Mensur Hukić.