Rudari “Breze” odahnuli: Privremena dozvola za rad s novom opremom

rudnik_breza04333

Rudari Rudnika mrkog uglja (RMU) Breza moći će do dobijanja konačne dozvole koristiti automatiziranu opremu za široko čelo, pa je izbjegnuta opasnost prestanka proizvodnje u ovom rudniku, javio je BHRT.

Na sastanku kojem su prisustvovali predstavnici rudnika, Elektrioprivrede BiH, resornog federalnog ministarstva i Instituta za standardizaciju dogovoreno je da proizvodnja uglja bude nastavljena iako Institut za standardizaciju nije izdao saglasnost neophodnu za dobijanje upotrebne dozvole za širokočelnu mehanizaciju, koju izdaje nadležno resorno ministarstvo.

– Oprema će, prema današnjem dogovoru, i dalje biti korišćena sve do dobijanja potrebnih dozvola od državnog instituta – kazao je direktor RMU Breza Ćamil Zaimović te izrazio očekivanje da će problem konačno biti riješen za nekoliko dana, kada stručnjaci Instituta ponovo siđu u jamu i pregledaju mehanizaciju.

Zahvaljujući mehanizovanom čelu, rudnik Breza isporučuje Termoelektrani Kakanj 2.000 tona uglja dnevno, pet puta više u odnosu na raniji rad krampama i lopatama.

U septembru 2014. godine pušten je u rad novi mehanizirani širokočelni kompleks sa otkopnom mašinom u jami Kamenice RMU “Breza” vrijedan 19,5 miliona BAM.

Ta nova mehanizacija investicija je Elektroprivrede BiH, realizirana u procesu dokapitalizacije rudnika u sastavu Koncerna EPBiH. Zahvaljujući novom čelu, 1.300 rudara Rudnika “Breza” ima mogućnost za sticanje pozicije lidera podzemne eksploatacije u regionu, istaknuto je prilikom puštanja mehanizacije u rad.