BiH

Tuzla

Rudari ispred Kreke: Ako im ne trebaju rudnici, slobodno neka ih zatvore, pa neka lože drva i travu

26/11/2021
Foto: V. Živković | Tuzlanski.ba

Rudari su zapalili 101 baklju za 101 godinu Husinske bune

Pred direkcijom Rudnika Kreka večeras se okupio veliki broj rudara i njihovih porodica, ali i građana Tuzle koji podržavaju proteste rudara.

Radnici iz sedam rudnika u Federaciji Bosne i Hercegovine, koji posluju u okviru Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH, nezadovoljni svojim položajem danima protestuju i obustavljena je proizvodnja uglja koja ugrožava snadbijevanje toplotnom i električnom energijom Tuzle i okoline.

Rudari su zapalili 101 baklju za 101 godinu Husinske bune.

“Mi smo se jučer stavili na raspologanje u socijalnom dijalogu, kreirali rješenje, usaglašavali ga sa Ministarstvom energije, rudarstva i industrije, ponuduli ga Elektroprivredi i podnijeli ga Elektroprivredi i Elektroprivreda ga odbila. Smatramo da smo ponudiili jako kvalitetno rješenje koje na jedan način prihvatljiv za sve aktere socijalnog dijaloga, ispunjava zahtjeve Sindikata radnika rudnika Federacije BiH. Uradili smo to i radi javnosti i građana, radi naših mnogobrojnih prrijatelja koji znaju da je strategija našeg djelovanja dijalog, da smo neumorni. Međutim ovaj put se dešava nešto jako čudno, imamo razloga biti svi zabrinuti u Federaciji BiH zbog jednog ovakvog stanja, nije ovo slučajno. Puno toga smo mi jučer i sinoć ponudili i bili spremni puno toga ponuditi danas u toku dana međutim onaj kome treba naša takva ponuda neće da je prihvati”, kazao je Sinan Husić, prenosi Tuzlanski.ba.

Na ulicama zajedno sa rudarima su i njihove prodice te građani.

“Nisu ispunili naše zahtjeve, mi smo se morali povući zbog zime, ali do daljnjeg nema slanja uglja prema termoelektrani, sve dok se naši zahtjevi ne ispune. Ako njima ne trebaju rudnici u FBiH, slobodno nek ih zatvore , a ono što imaju na deponiji uglja će potrošiti za 7 do 10 dana i onda nek’ lože drva, travu“, kazao je jedan od okupljenih rudara.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.