Protest u Sarajevu

Rudari ispred Vlade FBiH, saobraćaj obustavljen: “Dole Vlada, lopovi”

rudari Vlada FBiH

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, kaže da rudari traže uvjete za primjene kolektivnog ugovora za Zenicu i Brezu

Rudari koji pripadaju koncernu Elektroprivrede BiH započeli su protest u Sarajevu ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Oni su blokirali cestu ispred zgrade Vlade, a saobraćaj je obustavljen.

Reporter na licu mjesta javlja da je došao veliki broj komorata, a do sada se u Sarajevu pojavilo 10-tak autobusa.

Oni uzvikuju “dole Vlada” i “lopovi, lopovi”.

Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, kaže da rudari traže uvjete za primjene kolektivnog ugovora za Zenicu i Brezu.

“Ukoliko danas nešto ne riješe idemo u štrajk 13. septembra u Zenici i Brezi, a 23. septembra idemo u generalni štrajk”, rekao je Husić.

Rudari su odluku da krenu na proteste i štrajk zauzeli nakon jučerašnjeg sastanka u Vladi FBiH, kada nije pronađeno zadovoljavajuće rješenje za nezavidnu situaciju u kojoj su se našli rudnici Zenica i Breza.

Njima je, podsjetimo, prošle sedmice Porezna uprava FBiH uputila konačana rješenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od blizu 14 miliona KM, nakon čega su zenički komorati u petak obustavili proizvodnju.

Jučerašnjem sastanku prisustvovali su Nermin Džindić, federalni ministar energije i rudarstva, Šerif Isović, direktor Porezne uprave BiH, Bajazit Jašarević, direktor Elektroprivrede BiH, te menadžmenti ovih rudnika.