Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

štrajk nastavljen

Rudari iz Omazića ponovo ispred Uprave rudnika, policija deblokirala prugu

rudari banovici strajk3

Predstavnici rudara su istakli kako imaju tri zahtjeva – reviziju posljednje plaće, njeno povećanje, kao i povećanje toplog obroka

Rudari jame Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići i danas su nastavili štrajk zbog smanjenja plaća i loših uslova rada.

Predstavnici rudara su istakli kako imaju tri zahtjeva – reviziju posljednje plaće, njeno povećanje, kao i povećanje toplog obroka.

Dogovor s Upravom još nije postignut.

Grupa nezadovoljnih rudara sinoć je blokirala željezničku prugu, a blokada je nastavljen i danas. Rudari iz jame Omazići ponovo su se okupili ispred direkcije Rudnika mrkog uglja u Banovićima gdje traže poboljšanje uslova rada, a u neposrednoj blizini su blokirali i željezničku prugu.

Iz uprave rudnika poručuju da je protest nezakonit, naglasivši da je ovo preduzeće jučer ostvarilo gubitak od 350.000 KM zbog nemogućnosti prijevoza uglja iz površinske eksploatacije prema separaciji.

Jake policijske snage MUP-a TK s više vozila upućene su u Banoviće.

Pogledajte kakva je atmosfera vladala danas oko 13 sati ispred direkcije Rudnika mrkog uglja u Banovićima, kada su pripadnici policije krenuli da okupljene rudare pomjere sa pruge…

Podsjećamo, rudari kažu da topli obrok iznosi 10 KM, te žele povećanje za još pet maraka, koliko imaju i svi ostali rudari u Federaciji BiH.

Kada je riječ o plati, kažu da je ona smanjena za 150-200 KM te trenutno fizički radnik u jami zaradi od 750 do 800 KM.