Rudari izašli iz jame “Mramor”, trojica zatražila ljekarsku pomoć

rudari-kreka1

Rudari Rudnika mrkog uglja “Kreka” izašli su oko 16:30 sati iz jame “Mramor”, gdje su boravili tokom noći, nezadovoljni kašnjenjem plaće i toplog obroka kao i kašnjenjem uplata za doprinose i rate kredita, koje je Uprava rudnika trebala uplatiti do 2. jula, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od rudara, palioc Suad Zukić je rekao za AA da su njegove kolege prekinule rad sinoć poslije druge smjene nezadovoljni neulaganjem u rudnik.

“Neulaganje je naš najveći problem, a da se ulaže mi bismo radili i ne bismo brinuli za svoje plaće”, rekao je Zukić.

Nijaz Vuković, tehnički rukovodilac rudnika, je rekao da su 264 rudara bila na koti 150, što je oko 120 metara pod zemljom.

“Svi su izašli zdravi i živi, osim trojice kolega koji su zatražili ljekarsku pomoć i otišli su kući. Ovo je bio najreprezentativniji skup. Ozbiljni smo ljudi, išli smo tačku po tačku. Sa 850 jamskih radnika i kompleksnim čelom imali smo 2.500 tona dnevno što je bilo rentabilno i tražimo uslove da se vratimo na taj nivo proizvodnje”, rekao je Vuković.

rudari-kreka

Direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica je rekao da osnovni zahtjev za plaće i topli obrok nisu ni bili problem.

“Definisali smo prioritete. Što se tiče ulaganja, činjenica je da je ovaj pogon zapostavljen. Rudnik ‘Kreka’ je rudnik u koji se proteklih godina najviše investiralo, tačnije 54 miliona KM, ali to ne polučuje željene rezultate”, rekao je Grabovica i dodao da će se ići na promjenu menadžmenta u svim rudnicima koji negativno posluju.

I 19. juna ove godine u ovoj je jami izbila pobuna, kada su rudari treće smjene odbijali izaći iz jame. Razlog je bio isti, a nakon što su dobili obećanje da će im biti isplaćena potraživanja, rudari su izašli iz jame.