Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rudari izlaze na demonstracije 20. jula ispred Vlade FBiH?!

rudari-stranjani

Nakon odluke Vlade FBiH da povuče zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o vodama Hercegovačko-neretvanskog kantona, kojim se predviđa da elektroprivrede dva puta plaćaju vodnu naknadu za potopljeno zemljište, reagirao je i Nezir Begić, predsjednik Sindikata RMU Kakanj.

On upozorava da bi ovo moglo nanijeti štetu rudarima u FBiH, koji će, kaže Begić za NAP, 20. jula izaći na demonstracije, ukoliko im Novalić i Vlada FBiH ne ispuni uslove.

– Mislim da smo probili dno kada je u pitanju status rudnika. Mi u posljednje vrijeme vodimo aktivne pregovore s Vladom FBiH odnosno s premijerom Fadilom Novalićem oko statusnih pitanja, jednostavno niko više i ne postavlja pitanja oko standarda rudara što je nama u sindikatima i zadatak, a mi smo primorani da spašavamo rudnike.

novalic

Mislim da je danas objavljeno da smo najavili proteste za 20. juli, ako se ne postigne dogovor s premijerom oko namicanja nekih sredstava za rudnike. Mi ćemo onda morati na proteste gdje ćemo ukazati na jako jako težak položaj rudara – kaže Begić.

Kako je pojasnio Begić Novaliću je ponuđen sporazum od osam tačaka. Između ostalih od Vlade FBiH se traži nastavak investicija od strane Eelektroprivrede, provođenje druge faze restruktuirnja elektro-energetskog sektora i finansijska pomoć.

– Mi tražimo da se jedan dio od cijene električne energije odvaja u Fond iz kojeg bi se finansiralo moderniziranje, kako bi rudari mogli da zarade, a ne da nam drugi daju pomoć. Ukoliko se osposobimo mi sami možemo zarađivati plaću. Mi ne tražimo povećanje plata već da nam se osiguraju dobri uvjeti – kaže Begić.