Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zenica

Rudari od subote ne silaze u jamu: “Niko neće da radi za ovu platu”

190721_rudari_zenica (1)

Rudari pogona “Stara jama” još u subotu obustavili proizvodnju

Rudari pogona „Stara jama“ Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZDRMUZ) obustavili su proizvodnju te od subote ne silaze u jamu- potvrdio je Feni predstavnik radnika koji i jutros protesitiraju ispred ulaza u krug preduzeća, Eldin Đidić.

On je naveo kako su radove obustavili, jer u petak nisu bili dobili plaću, a njihovi su zahtjevi i smanjenje mjesečnog plana proizvodnje, zatim uplata stimulacije za jamske radnike za mjesec juni u visini od 150 KM i da im, od idućeg mjeseca, „stimulacija bude isplaćivana kako je i obećano“. Traže i da im se evidentiraju dnevnice za dane koje su proveli u obustavi rada.

– Radnici odlaze i nije moguće ispuniti plan proizvodnje sa ovim brojem ljudi. Brigada koja je brojala 38, sada broji 15 radnika. Niko neće da radi za ovu plaću. Nedavno je bio konkurs i niko se nije prijavio za posao jamskog radnika – tvrdi Đidić, koji ističe kako im je plaća i umanjena zadnjih nekoliko mjeseci.

Vršilac dužnosti direktora Isad Turalić ističe kako je dio rudara plaću za juni dobio još u petak, a ostalim je jutros uplaćena.

– Zbog bankarskih procedura plaću nisu svi dobili u petak. Plaća nije smanjena – kaže Turalić, koji napominje kako su plaće samo usklađene s prošle godine dogovorenim Pravilnikom. Napominje i kako neke brigade nisu ispunile plan proizvodnje.

Rudari pogona „Raspotočje“, kaže Turalić, nisu prekidali proizvodnju te da se nada da će biti postignut dogovor i za nastavak proizvodnje u pogonu „Stara jama“. Kako nas je obavijestio Đidić, upravo su pozvani na novi sastanak i pregovore s upravom preduzeća.